Тръгва и влак по Дунав мост-2

Първият пътнически влак, който ще свърже Видин с румънския град Калафат, ще премине днес, когато заместник-министърът на транспорта Антон Гинев ще открие железопътния трафик през моста „Нова Европа“, съобщи Нова тв.
Точно в 12 часа във Видин пристига румънска делегация, ръководена от държавния секретар в Министерството на транспорта в Букурещ.
В края на месец март започна да заседава българо-румънска комисия за работа по трансграничната железопътна мрежа. Още тогава беше договорено железопътният трафик между Видин и Калафат по моста „Нова Европа” да бъде пуснат в най-кратки срокове.
Дунав мост-2 бе официално открит на 14 юни 2013 година в присъствието на еврокомисаря Йоханес Хан, а от 15 юни 2013 г. е в редовна експлоатация за автомобили и пешеходци.
Съоръжението е част от Паневропейския транспортен коридор 4 и има ключово значение за цялата югоизточна транспортна ос на Европа и на трансевропейската транспортна мрежа с възможностите за комбиниран транспорт и за прехвърляне на определени обеми трафик от шосе на железница.
Мостът е с дължина 1971 m, като включва по две пътни ленти във всяка посока, единична електрифицирана железопътна линия и велосипедна алея.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.