Тръгна национална кампания „България в Шенген. Време е!“

„Днес заедно поставяме началото на един нов разговор за България в Европа. За Европа на справедливостта и морала. За индивидуалното и националното достойнство. За равнопоставеността и почтеността.“ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на откриването на Националната кампания „България в Шенген. Време е!“

На събитието присъстваха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министрите на културата и правосъдието Вежди Рашидов и Христо Иванов, както и над сто интелектуалци, учени, представители на медиите и известни имена на културата, изкуството и спорта.

„Ние се обръщаме днес с една идея, която не е никакъв елитарен каприз, нито е театрално усилие, както и не е сведена само до свободата да кацнем на някое летище. Това е една всеобща, всеобхватна националнозначима идея“, заяви проф. Андрей Пантев по време на откриването.

„Правото на е на наша страна. Единственият начин да преодолеем каквито и да е трудности по Шенген е да отговорим с повече работа“, посочи вицепремиерът Меглена Кунева.

По думите на президента на ПЕС, Сергей Станишев, който е и инициатор на кампанията, отдавна е дошло времето да преоткрием темата за европейското самочувствие на България. „Често ни третират като европейци втора ръка. А ние го приемаме. И някак плашливо и неуверено поставяме важните за нас въпроси пред Европа и европейските институции. Смятам, че днес трябва да покажем ново европейско самочувствие. Каквото се искаше от нас, беше изпълнено. Нещо повече, в контекста на международни конфликти, браним външната граница на ЕС. Затова оставането на България и Румъния извън Шенгенското пространство вече е нелогично. То поставя под въпрос общата ни сигурност, но и същността на европейската идея.“

„България в Шенген“ е моя лична кауза. Политическата ми позиция като президент на ПЕС ми дава европейска роля. Но искам и в новата си европейска роля да служа на България“, каза още Сергей Станишев. Евросоциалист №1 напомни, че каузата „България в Шенген“ има вече много европейски приятели, сред които президентът на ЕП Мартин Шулц, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, премиерът на Италия Матео Ренци и др.

Кампанията вече има и посланици зад граница. Днес в Париж ще прозвучи „Облаче ле, бяло“, а Дони ще носи значката си с логото на кампанията на концертите в Брюксел, Люксембург, Лондон, Виена, Милано и Мюнхен”, разказа Станишев.
Кампанията „България в Шенген. Време е!“ стартира с патриотичен клип на 4 езика (освен на български, на английски, френски и немски).
Можете да видите клипа:

Станишев, Кунева, двамата министри и всички гости подписаха Декларация в подкрепа на кампанията „България в Шенген. Време е!“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.