Тр. Трайков: Цветан Василев продава така, сякаш се договаря със себе си

“Връзките между Цветан Василев и инвеститора Пиер Луврие (шеф на компанията LIC33 – бел.ред.) са повече от очевидни. Изглежда, че в случая Василев се договаря със себе си”. Това заяви бившият министър на икономиката Трайчо Трайков пред Нова ТВ в коментар на новината, че компанията LIC33 ще придобие дялове в БТК (“Виваком”), военните заводи “Дунарит” и “Авионамс”, НУРТС, пийпълметричната агенция “Гарб” и цифровия мултиплекс “Фърст диджитал”, които купува за общо 1 евро с ангажимента да изплати около 900 млн. евро техни задължения. В предаването “Здравей, България” Трайков, заедно с журналиста Иван Бакалов и икономиста Кольо Парамов, коментира новината, че специално създадената за това компания LIC33 ще придобие дялове в споменатите компании. Тримата се обединиха около мнението, че инвеститорите от Лихтенщайн изглеждат като подставени лица. По думите на Трайков, години наред се е отричало, че всички тези фирми са свързани, въпреки че тяхната свързаност се е знаела от всички, с изключение на управление “Банков надзор” на БНБ, което “си стоеше на ръцете и броеше звездите”

Трайков изтъкна, че купувачите така и не са казали дали ще могат да покрият задълженията на фирмите и предположи, че става дума за стратегически активи и за прозиращи връзки с Кремъл.

“Не съм сигурен, че сделка има. Тя не може да се осъществи без съгласието на кредиторите. А кредитор е КТБ, а индиректно -държавата”, изтъкна Трайков.

Финансистът и бивш главен ревизор на БНБ Кольо Парамов изтъкна, че сумата от 900 млн. евро, за която беше казано, че ще покрие дълговете на компаниите към КТБ, е занижена два пъти. Според Парамов вече е ясно, че активите на Цветан Василев са за над 5 милиарда лева и няма обяснение защо държавата вече не продава активи на банката, за да покрие парите, с които изплати гарантираните депозити до 100 000 евро на човек.

„Още 17 компании са собственост на Василев. В тях са активите на банкера и трябва да се предотврати опита тази собственост да се прехвърли на съмнителни лица и офшорни фирми”, предупреди Парамов. – “Квесторите в КТБ по искане на Иван Искров заблудиха цяла България. Те обезцениха всички активи на банката до такава степен, че да може тя да бъде фалирана. Освен това задържаха процеса с няколко месеца”, допълни финансистът.

Журналистът Иван Бакалов изтъкна, че банката на Цветан Василев е била напълнена с парите на държавата и фаворизирана.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.