Тото-депутатите от ГЕРБ масово се отказват от парламента

Синдромът “Любимец 15” на тези избори най-масово се прояви при ГЕРБ, който бе вписан в бюлетините под №9 и същевременно имаше цели 20 кандидат-депутати на 9-то място в листите си. Също както на евроизборите, оказа се че доста избиратели са маркирали №9 и на двете места в бюлетината без да се усетят, че в единия случай гласуват преференциално и така пренареждат листата на партията.

И докато на евроизборите ръководството на БСП остави “Любимец 15” Момчил Наков да стане евродепутат, то видимо при ГЕРБ вътрешнопартийната демокрация действа по-различно. Вече има три заявления за отказ от спечели мандати на кандидати, които в случая можем да наречем “Любимец 9”.

Първи направи това Дочко Дочев – 9/9 в Плевен, чийто преференциален вот бе достатъчен, за да измести втория в листата на ГЕРБ – в случая областният координатор на ГЕРБ и депутат в 42-то НС Владислав Николов. Но Дочко Дочев подаде заявление за заличаване от кандидатската листа на ГЕРБ още на 7 октомври и същия ден желанието му бе уважено от ЦИК. Последваха Стилиян Димитров Митев – №9 в листата на ГЕРБ в 8 МИР Добрич – и Петко Борисов Ненов, който също е №9, но в Сливен. Те също се отказват от спечелените депутатски мандати и на тяхно място ще влязат в парламента поставените на второ място в двете листи Живко Мартинов (Добрич) и Галя Захариева (Сливен).

От съобщението на ЦИК става ясно, че е поискал да се откаже и 18-ият в листата на ДПС (№18 в бюлетината) във Варна – Алеко Тодоров Атанасов и така в парламента ще отиде вторият в тази листа Ерджан Себайтин Ебатин.

В бъдещото 43-то Народно събрание влизат и двама евродепутати: Ангел Джамбазки от Патриотичен фронт и лидерът на ББЦ Николай Бареков.

Джамбазки е потвърдил, че остава евродепутат и се отказва от спечеления мандат. Преди ден Бареков съобщи, че вероятно ще предпочете да е депутат в българския парламент с мандата, спечелен в родния му Пловдив, но първо трябва да се консултира с колегите си от групата на консерваторите в Европарламента, чийто зам.-председател е.

Межзу другото, Реформаторският блок бе под №7 в бюлетината и има цели 25 кандидати на позиция №7 в листите си…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.