Торнадото над Оклахома – 8 пъти по-мощно от взрива над Хирошима

Торнадото, което връхлетя в понеделник американския щат Оклахома и взе 24 жертви, е имало максималната мощ EF-5 по шестобалната скала на Фуджита, използвана за класифициране на тези природни стихии. Това съобщи Националната метеорологична служба на САЩ, цитирана от агенциите. Според метеоролозите скоростта на вятъра в окото на смерча е надхвърлила 320 км/ч. Ширината на торнадото е била около 2 км. Стихията се е намирала на земята около 45 минути и е оставила пътека на разрушения, дълга около 27 км. Най-силен удар е понесло предградието Мур на град Оклахома. По преценка на учените енергията, освободена при преминаването на торнадото, е била най-малко осем пъти по-силна от мощността на атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

Девет от загиналите са деца. Броят на жертвите може да се увеличи, понеже не всички развалини са разчистени. Досега изпод срутените сгради бяха извадени живи над 100 души.

Това торнадо може да стане най-скъпоструващото в историята на САЩ. Щетите от него могат надхвърлят 3 милиарда долара, заяви застрахователният инспектор на щата Джон Доук, цитиран от агенциите.

Досега най-разрушителното и смъртоносно торнадо в съвременната история на САЩ е онова, което помете град Джоплин в щата Мисури през май 2011 г. Тогава загинаха 161 души, сринати със земята бяха около 7000 сгради.

Според Доук, щетите от торнадото в Джоплин са били оценени на 3 милиарда долара, а последиците от смерча в Оклахома могат да надхвърлят тази сума.

През май 1999 г. върху същите райони на Оклахома се стовари най-силното торнадо в историята – скоростта на вятъра във фунията му бе 486 км/ч. Жертви на стихията тогава станаха 44 души.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.