Топбанкер прогнозира покачване на лихвите заради КТБ

Българската банкова система е стабилна и ще остане стабилна, независимо от случилото се с КТБ, но то ще доведе до покачване на лихвите. Това прогнозира в студиото на “Денят започва” по БНТ директорът на банка ДСК Виолина Маринова. Тя призна, че парите във Фонда за гарантиране на депозитите са недостатъчни да покрият недостигащите в КТБ средства за изплащане на гарантираните от закона 100 000 евро във всеки влог разликата ще се търси отново от банковия сектор.

Малка е вероятността огромните кредити, раздадени от КТБ да бъдат погасени, коментира още Маринова.

С казаното от нея се съгласи бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров. Пред Нова тв той бе категоричен, че дупката във Фонда за гарантиране на влоговете в банките трябва да бъде запълнена от самите банки.
Той подчерта, че подобен ход би бил в интерес на самите банки, защото в противен случай ще се намери кой да започне да ги отстрелва една след друга, което би било фатално за системата.

Изключително остър към реакцията на БНБ бе бившият главен ревизор на Централната банка Кольо Парамов. Той нарече доклада за КТБ “уникален автогол на Иван Искров” и отсече за дупката в банката: “Това означава, че не е имало абсолютно никакъв надзор над БНБ.” Според него Искров се обръща към парламента за помощ, за да прехвърли отговорността.

“Изводът от работата на надзора с КТБ е, че той е такъв във всички други банки”, възмути се Парамов.

Божидар Данев от БСК призна, че при огласените вчера данни от одита той лично не вижда как КТБ може да бъде спасена.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.