Томислав Дончев: Всяко министерство ще е представено в надзора на Фонда на фондовете

На 19-то място сме по усвояване на еврофондове

Всяко министерство, което управлява оперативна програма, ще има свой представител в Надзорния съвет на Фонда на фондовете. Дружеството ще управлява почти всички пари по европейските програми, които съфинансират различни проекти за периода 2014-2020 г. Фондът ще изпълнява функциите и на холдингов фонд за проекти по програми от изтеклия програмен период. Това съобщи пред БНР вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев. Той бе категоричен, че новият Фонд няма да е мегаструктура, въпреки че ще е отговорен за управлението на около 650 евро по различни оперативни програми. Но и в бъдеще
103 млн. евро ще бъдат управлявани от Европейския инвестиционен фонд, който до момента е управлявал програмата “Джеръми” в България.
коментира Дончев. Това са парите, с които България участва в т.нар. “инициатива за малки и средни предприятия”, като към тях ще бъдат добавени и други европейски средства.

Според вицепремиера Дончев новосъздаденият от правителството Фонд на фондовете има много предимства като подход: ще можем да съобразяваме всички тези инструменти, които ще излизат на пазара, със специфичните нужди, които има България, българските фирми и производители; ще имаме повече инструменти по повече оперативни програми, включително и програма “Развитие на човешките ресурси”. По думите на Томислав Дончев, задачата е следващите години всичко, което ще бъде скроено, да отговаря максимално на нуждите на потребителите. Вицепремиерът добави, че на предстоящото в сряда редовно заседание на правителството министрите ще гласуват проектозакон за европейските фондове.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.