Томислав Дончев смята, че у нас трябва да има четири района за планиране

Томислав Дончев: Ще осигурим публичност и прозрачност при работата с медиите

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че е най-логично България да се дели на четири административни региона на планиране. Това каза тай в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. През януари пред „Икономист“ от министерството на регионалното развитие съобщиха, че предстои ново прерайониране на страната. То ще се направи, защото населението в Северозападния район е намаляло под 800 хил. души. По време на парламентарен контрол в края на януари Ненков препотвърди, че се готви ново райониране на страната за нуждите на европейското финансиране.

Дончев обясни, че в момента няма готово решение, то трябва да се вземе в близките години. Той каза, че  в момента делението в България е такова, че може един път да остане частично ремонтиран, защото е в приоритетите само на един от общо трима кметове, в чиито правомощия попада. Сега целта е да се укрепят районите, посочи той като подчерта, че няма да се създават нови административни структури. Според него е добре да се създаде съвещателна структура в отделните региони, която да взима решенията за развитие на целите региони и в която да се съгласуват предварително всички проекти. Тези съвещателни структури през годините са известни като второ ниво на местно самоуправление, което у нас обаче се отлага.

В отговор на въпрос посочи, че до момента са усвоени 3.2 млрд. лв. или 19.8% от европейските субсидии, които могат да бъдат ползвани до 2023 г. По този критерий България се нареждала между 4 и 7 място сред другите в ЕС. Около 62% от средствата пък са договорени.

За никого не е лесно да прави бизнес в такива условия – така вицепремиерът отговори на въпрос защо инвеститои като ЧЕЗ си тръгват, а на тяхно място не идват също така големи стратегически инвеститори. Припомни за политическото напрежение преди няколко години заради сметките за ток, което се е отразило на работата на компанията.

В отговор на въпрос коментира, че според него АЕЦ „Белене“ трябва да се строи на пазарен принцип – не само по отношение на финансирането на строежа, но и от гледна точка на това да се самофинансира във времето напред.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.