Томислав Дончев: Разплащаме по 25 млн. европари седмично

На 19-то място сме по усвояване на еврофондове

През предишния програмен период в България са извършвани инвестиции, каквито не са били правени от 20 години и опитността на строители и възложители в началото е била малка. Така вицепремиерът Томислав Дончев обясни по bTv проблемите, които имаше у нас с европарите и спрените програми от 2007 г. насам. Според Томислав Дончев, свършеното е много и в десетки градове се подменя ВиК мрежа, изграждат се пречиствателни станции, магистрали и друга инфраструктура, а освен това с пари от Брюксел се правят много от мерките в социалната сфера.

„Фотофинишът” на предния програмен период е 31 декември, като за полугодието изпълнението е 98%, но има 1.1 млрд. евро, които трябва да бъдат разплатени, посочи Дончев. Той допълни, че към момента темпът е 25 млн. евро седмично, но за да се успее с разплащането трябва да се постигне “скорост” от 30 млн. евро седмично.

Малко повече от два месеца преди местните избори Томислав Дончев изтъкна, че за много българи кметът е най-важният човек в държавата – този, който му решава проблемите, е кметът; 70% от публичните услуги се предоставят от местната власт.

Вицепремиерът, който сам е бил градоначалник в Габрово, публикува на сайта си своеобразен „Наръчник на потребителя” за видовете кметове – „дървен философ, „класик”, „хитрец”, „заспа” и други. Дончев специално подчерта, че текстът е изцяло негово дело и не обвързва по никакъв начин партията си с него.

На въпрос “Какви са кметовете на ГЕРБ?”, Дончев отговори: “Повечето от нашите кметове са добри кметове”. Вицепремиерът предпочете да не коментира конкретни лица в началото на предизборната кампания и така не стана ясно кои са извън „повечето”. Той обяви, че в големите областни градове ГЕРБ ще се явяват самостоятелно, но „ако някой реши да подкрепя някой наш кандидат, което обаче не означава коалиция или споразумение, това е негово право”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.