Томислав Дончев: Няма как да не се възхитим от духа на гърците

“Вероятно няма как да не се възхитим от гордия им дух. Все пак заслужава уважение смелостта на една нация да се консолидира в една позиция, дори в конкретния случай да говорим за грешна позиция, защото това е грешка”. Това заяви, наблюдавайки запис от ликуването на гърците след като бяха обявени резултатите от референдума, Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика. В интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTv Дончев направи уговорката, че не е негова работа да казва кое е правилно, кое е грешно за гръцкия народ – “той е преценил по възможно най-демократичния начин, но погледнато от гледна точка на познаване на всички европейски механизми – това е грешка (отказа от споразумение с кредиторите) и то скъпа”.

Попитан дали в случая с Гърция Европа е отгледала змия в пазвата си, Томислав Дончев каза, че би избегнал такъв коментар. “Но си дайте сметка, че основните фактори в Европа, говорим за Германия, също нямат особено пространство за маневри. Те имат един мандат от парламента и те не могат да отстъпят нито милиметър от този мандат. Т. е. без някаква заявка за промяна, за реформи в Гърция нов спасителен пакет, нова помощ е невъзможна. Дайте си сметка, че всеки един от тези лидери в един момент се изправя пред гражданите на своята държава и те му задават, вероятно един от първите въпроси му задават: до кога ще плащаме?”, заяви българският вицепремиер.

Томислав Дончев припомни, че страните от Централна и Източна Европа преминаха така наречената шокова терапия. “Това беше огромен товар върху системите, които се преструктурират, част от тази цена я платиха хората със загубен социален статус, със загубена работа, наложи се много хора да овладяват нови умения, дълго време стояха безработни, падна и в голяма степен жизнения стандарт. България изживя още един шок – 1997 г. Това е един от най-важните научени уроци, че трябва да харчиш толкова, колкото изкарваш”, изтъкна Дончев.

Попитан дали сега Гърция изживява нещо подобно на българската 1997 година, Дончев отвърна, че това е така в голяма степен, а въпросът е какво ще се случи оттук нататък и кой път ще бъде хванат. Според него, очевиден е рефлексът в конкретния случай гръцкият народ да генерира нова илюзия, а премиерът Ципрас успешно подхранва чувството за гордост, за уникалност, като референдумът показва, че в голяма степен гръцката нация е консолидирана.

“Ако (още някъде в ЕС) се получи сработването на тази илюзия, че можеш да харчиш повече пари, отколкото имаш и то за сметка на другиго – това дефакто може да разруши целия икономически и политически ред не само в Европа. Ако тази илюзия се материализира по някакъв начин, ако позволи някой от европейските лидери да стане факт – ще наблюдаваме същия феномен и в, може би 1/3 от държавите-членки”, прогнозира Томислав Дончев. И допълни, че не намери за правилно да бъдем наричани остров на стабилност, защото все пак сме съседи с Гърция…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.