Томислав Дончев: Картел при горивата се доказва трудно

“При динамичен и остър пазар всеки търговец би трябвало да се бори за клиенти, да се конкурира, но в България това не се случва. Представете си, че имате 2-3 бензиностанции и решавате да се борите за голям пазарен дял, но с цени по-ниски с 5 стотинки от цените на другите. Другият начин да се борите за по-голям дял е и с цените, с които продават другите. Вие избирате втория вариант и така ви излиза сметката”, обясни коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова ТВ. Преди ден там гостуваха премиерът Борисов и шефът на агенция “Митници” Ваньо Танов и говориха надълго и нашироко за проблемите на пазара на горива в България. Според Борисов и Танов има картел. Томислав Дончев бе доста по-предпазлив в оценките си, въпреки че е убеден, че има дефекти на пазара на горива у нас. Според вицепремиера картел се доказва трудно.

Дончев припомни, че Комисията за защита на конкуренцията вече е стартирала секторен анализ на пазара на горива (всъщност това стана още през пролетта. Бел. на ред.) и изрази надежда резултатите да излязат скоро.

В сряда премиерът Борисов поиска до петък да получи информация от КЗК дали има картел на пазара на горива и е получил междинни данни, които обаче не бяха огласени.

В студиото на Нова ТВ Томислав Дончев изтъкна, че държавата не определя цените на горивата, но не коментира съществуващите възможности да влияе върху тези цени, например с освобождаването на горива от държавния резерв, с които да се интервенира на пазара с по-ниски цени от сегашните.

Вицепремиерът изтъкна, че освен цената на петрола, основни фактори за крайната цена на горивата са ставката на ДДС и акцизът. Което е така, но само преди ден шефът на “Митници” Ваньо Танов огласи също пред Нова ТВ една проста “аритметика”, от която се вижда, че търговците печелят по 40-45 стотинки от всеки продаден литър бензин и нафта. Според Танов поддържането на изкуствено високи цени доказва наличието на картел.

„Горивата, които излизат от основната рафинерия в България, са на себестойност 90-92 стотинки. Тези, които са внос, са на малко по-ниска цена – от 85 до 90 стотинки. Като прибавите и към тях акциза, примерно ако става въпрос за газьол, става 1,54 лв. Като сложите и 30 стотинки ДДС, цената е към 1,80 лв. На бензиностанциите примерно се продава 2,20. Този марж от 45 стотинки и повече се поддържа навсякъде, според мен говори за някакво картелно споразумение“, изчисли Ваньо Танов в ефира на Нова ТВ.

В петък стана ясно, че недоволни потребители се организират чрез социалните мрежи за протести срещу високите цени на горивата в България. За начална дата на протестите е обявен 1 септември.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.