Томислав Дончев: Има интерес към активите на КТБ

„Към активите на КТБ има интерес – както деклариран, така и недеклариран, от различни страни. Ако има продажба на активи, тя трябва да се случва на най-високи цени”, увери вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин” по bTV. Така той отговори на предупреждението на бившия изпълнителен директор на банката Илиан Зафиров, че банката ще бъде национализирана и препродадена „на когото трябва за колкото трябва”, имайки предвид депутата от ДПС Делян Пеевски и хора около ДПС.

Томислав Дончев изтъкна, че държавата във всичките й функции и институции ще си свърши работата – ако някой е допуснал, че в България няма държава, е направил грешка.

Вицепремиерът коментира и намесата на държавата в сделката за „Виваком” и още пет компании за символичната цена от 1 евро заради дългове от 900 млн. лв.

„Нещата са прости – говорим за сделки между компании, където теоретично държавата няма място, но практически държавата трябва да си върне парите, с които изплати гарантираните депозити в КТБ и държавата ще направи всичко възможно това да се случи”, увери Дончев. Той коментира и разследванията на bTV за нарушения при обществените поръчки по места. По думите на вицепремиера, злоупотребите на местни управници като тези в Ботевград и Ракитово са аргументи срещу децентрализацията и увеличаването на правомощията на местната власт.

„Реално преди години положихме специални усилия контролът на обществените поръчки да бъде предварителен – да хващаме грешките, преди да са се случили”, обясни Дончев.

Вицепремиерът обяви още, че новият Закон за общесътвените поръчки вече е готов като текст. „Трябва да транспонираме евродирективите до април 2016 г., но амбицията ни е да влезе в сила от началото на следващата година. Старият закон прилича на дреха, която е толкова кърпена, че не е ясно каква е била първоначалната кройка и цвят. Новият текст ще бъде толкова прост, колкото може да бъде – ще се прилага интуитивно”, коментира още Дончев и подчерта, че един закон сам по себе си не може да гарантира, че ще се изпълнява безупречно.

„Който възлага, трябва да прецени. Не заклеймявайте процедурата „най-ниска цена”, защото тя често е гаранция за изключване на порочни практики. Винаги стигаме до отговорността на изпълнителя и възложителя”, посочи Томислав Дончев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.