Тома Томов: Меркел може да погребе Европа

Ние сме последното предвоенно поколение съм казал някога. Това, което става днес в света ще илюстрирам с цитат на един автор, който не издават у нас – миналото е мъртъв труп, бъдещето не се е родило, и в това пространство шава злото. Идват трудни времена – капитализмът с демокрацията вървят към своя край. На вратата ни чука злото. Това каза пред bTV популярният журналист Тома Томов. Той припомни думите на папа Франциск, който каза – Третата световна война дойде и започна в едно огромно гробище в Средиземно море…

Според него кризата в Гърция е една авантюра, в която, освен гръцките политици, в нея участва и Ангела Меркел. “ЕС не е САЩ, не е тази мощна система. Основен фактор в решаването на гръцката криза са Меркел и Германия, която е ядрото на Европа. Те контролират всичко – особено Южна Европа. Утре на несистемните играчи ще им отрежат гърлата – Варуфакис и Ципрас. Но както Африка става неуправляема, ами ако и гърците станат неуправляеми, какво ще се случи? Ако утре Меркел изпусне Гърция и не се излезе от този омагьосан кръг, германският канцлер може да се окаже гробокопачът на Европа” каза Томов.

По думите му много от нещата, които се случват в Русия днес са много несигурни. Той е убеден, че зад себе си Путин, който вече управлява 16 години страната, стоят службите за сигурност, армията и голяма част от руския народ. Но неговия голям проблем е доколко той има контрол над финансовия ресурс на Русия и дали руските олигарси на му наистина предани. Томов смята, че ресурсът, на който той се уповава е Китай, заедно с когото имат силата да противодействат на своите противници.

Що се отнася до американския президент Обама, той продължава да бъде важене играч в политиката, защото големите държави имат лукса да правят грешки, които отминават и се забравят. но това минава…загубиха войната във Виетнам, в Ирак, в Афганистан…Когато дойде Обама на власт – САЩ беше във война, но сега вече я няма. Те загубиха три войни – във Виетнам, Ирак и Афганистан, но гледайте какво става в Силиконовата долина . Там върви шестата научно-техническата революция, очаква се пробив в областта на медицината, на разума, на роботиката. Там имат най-много пари за научните дисциплини, които се контролират. Това са днес САЩ, неуспорим факт, смята Тома Томов.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.