Тома Белев: Властта крие меморандума за Карадере и не знае какво да говори

 

Г-н Белев, странен случай е Карадере – от една страна правителството дава зелена улица на инвеститори, които искат да строят, а от друга – МОСВ казва, че за тях такъв проект не съществува. Какво точно се случва?

Властта гледа много да не говори и да не остава писмени следи. Това, което предизвика вниманието към Карадере е , че никой не знае какъв точно меморандум е подписан за Карадере с възложителя. Чуваме различни тези. Министърът на икономиката от една страна казва на заседание на МС, че строежът започва от септември, а от друга – министърът на околната среда и водите заявява, че този проект не съществува, защото първо трябва да има екологична оценка и едва след това може да се строи. В рамките на шест месеца такъв план трудно може да бъде реализиран, защото процесът е сложен – първо трябва да се направи идеен проект, а после и да се оцени технически. На всичкото отгоре има и разнобой в МС, както и разнобой на политическо ниво.

Припомням, че миналата година НС взе решение да обяви национален парк Българско Черноморие и възложи на МОСВ да изготви тази документация. БСП в началото на миналата година пък внесе предложение в народното събрание, което не беше одобрено – да се спре всякакво строителство в защитените територии. Сега виждаме, че всички тези твърдения се разминават едно с друго и всеки си говори това, което му е изгодно.

Има ли яснота кой е този инвеститор? Кой точно стои зад „Мадара Юръп“?

Когато си регистриран в офшорна зона, няма никаква яснота кой държи собствеността в самото дружество. Още повече, че специфичното законодателство в тези офшорни зони позволяват днес управители да са примерно  три бабички от Великобритания, а утре да са петима български мастити бизнесмени или политици. Точно затова с този меморандум правителството нарушава Закона за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси. Какво да се декларира като не се знае кои са собствениците.

Имаше една идея за „зелен борд“, еколозите да следите какво се случва в Карадере, но тази идея май пропада…

Това е част от пи ара на управляващите. Никакъв зелен борд не е необходим. Просто трябва да се спазват законите на България. Ако някой иска да прави зелен борд, да участва в екологични оценки, нека си го прави. Истината е, че законите у нас изискват прозрачност. Когато държавата сключва даден меморандум, той трябва да е публичен. Т.е този меморандум за Карадере, за който говорим, трябва да е публичен, законът на Общия устройствен план на общината трябва да е публичен , за да се види дали изобщо е предвидено строителство в Карадере. Ние не знаем дали в скрития Общ градоустройствен план на община Бяла е предвидено такова строителство в Карадере. Ако такова не е предвидено, какво изобщо коментираме?!

Предвиждате ли масови протести от типа в защита на Иракли, ако правителството реши все пак да строи?

Хората излизат не просто да защитят природата, а да принудят властта да спазва законите. Когато властта не иска да спазва законите, тогава липсва съгласие между управлявани и управляващи. Ако правителството продължи да крие всички тези документи, които трябва да са публични, ако продължава да взима решения, за които не може да гарантира, че членовете на кабинета не са в конфликт на интереси, протестите ще се увеличават. Не може изпълнителната власт, която е задължена да контролира как всеки един от нас спазва законите, да отказва да ги спазва. И тук става въпрос за отговорности, както от МС, така и на МРРБ, така и на МОСВ, и на министерството на инвестиционното планиране. Не може Искра Михайлова да казва, че ще искат оценки по ОВОС, а министър Данов да внася закон, в който пише, че точно за тези строителства, каквито предвижда инвеститорът в Карадере, няма да се изискват екологични оценки. Не може.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.