Тол-таксата може да оскъпи двойно пътуването до морето

ГЕРБ манипулирала данните за санирането

Възможно е с въвеждането на тол-такса за магистралите пътуването до морето на столичани практически да се оскъпи двойно. При такса от 10 ст/км отиването от София до Бургас и обратно ще струва 80 лева, което е точно толкова, колкото би дал за гориво шофьор на кола, която харчи 5 литра на 100 км при цена на горивото 2 лева за литър. И освен това за едно пътуване до морето дължимата такса от 80 лева ще е по-висока от цената на сегашната годишна винетка, която струва 67 лева.

Не повече от 10 стотинки на километър ще е таксата за преминаване по магистрали на леките коли при наличието на тол такси. Това показват първоначалните разчети на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя коментира темата в студиото на Нова ТВ с уговорката, че анализът на трафика тепърва предстои. Все пак Павлова успокои, че въвеждането на тол такса за леките автомобили не е на дневен ред през следващите две – три години.

„Около 1 млрд. лв. приходи годишно са нужни, за да се поддържат пътищата както другаде в Европа“, каза министърът на регионалното развитие. Павлова разясни, че тол системата ще се въведе поетапно, като първо ще обхване тировете и тежките камиони. След това ще се въведе електронната винетка за леките коли, а тол таксата за тях ще стане факт след построяването на магистралния пръстен, обясни регионалният министър.

Лиляна Павлова изтъкна, че тол системата е много по-справедлива като таксуване за ползването на пътищата, тъй като се плаща за изминато разстояние, а не за време, както е при винетките.

„Ако искаме да имаме хубави пътища, трябва да имаме добри приходи“, категорична бе Павлова.

Министърът разясни и графика за пускането на новите магистрални участъци през настоящата година – отсечката от магистрала „Струма“ между Дупница и Благоевград ще е готова през октомври, а между Сандански и Кулата – през август. Паралено до септември изцяло ще бъде пусната и магистрала „Марица“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.