Токът за бита поевтинява символично, а за бизнеса – поскъпва

Депутатът Таско Ерменков прогнозира шоково поскъпване на тока с 15-30% от 1 януари

Цената на електроенергията за битовите потребители намалява средно с 0,11%, добавка „Задължение към обществото“става еднаква за битовите и стопанските потребители и ще бъде 38 лева. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на брифинг след закрито заседание, на което са били утвърдени цените в сектор „Електроенергетика” за периода от 1 август 2015 година до 30 януари 2016 година.

На практика КЕВР препотвърди намерението си от преди месец да изравни добавката “Задължение към обществото” за домакинствата и бизнеса, независимо от протестите на работодателските и бизнес-организации отпреди дни, които бяха подкрепени и от двете най-големи синдикални централи в страната. Тази добавка в цената, която включва подписаните от НЕК договори за преференциални цени и задължително изкупуване на електроенергията, произведена от ВЕИ, американските ТЕЦ-ове в “Марица-Изток” и когенерациите на топлоцентралите, сама по себе си поскъпва два пъти, но делът й при формирането на крайната цена на тока не е толкова голям, че да доведе до шоково поскъпване на енергията за бизнеса, обясни още преди месец Иван Иванов. Освен това в тези 30 дни, с които бе отложен регулаторния период, Народното събрание прие промени в Закона за енергетиката, съобразени с исканията на КРИБ и др. организации на предприемачи. Недоволство сред бизнеса, обаче, породи вкарването в последния момент на изменения в Закона за енергетиката, създаващи нови привилегии – този път за производителите на енергия от биомаса. Според някои това са лобистки поправки, имащи за цел да създадат нов привилегирован кръг производители на ток.

След днешното решение на КЕВР от работодателските организации съобщиха, че ще организират нови протести през септември.

Самите решения на КЕВР с разбивките за компонентите и разликите в цените на тока при различните ЕРП ще бъдат публикувани на сайта на комисията-регулатор.

Иван Иванов е категоричен, че КЕВР е постъпил национално-отговорно и с еднакво съобразяване с интересите на битовите и промишлените потребители, както и с необходимостта да се върви към намаляване на огромната задлъжнялост на НЕК.

По думите на председателя на КЕВР предприетите през последния месец мерки от правителството и парламента за намиране на допълнителни резерви в сектор „Енергетика“ са създали предпоставки първоначално заявеното увеличение на цената на електроенергията с 2% да бъде трансформирано в намаление на цената.

Създаде и възможност за намаляване на размера на добавката „задължение към обществото“ особено за енергоемката индустрия. За потребители над 30ГВтч – 18,77лв./МВч; за потребители над 10 ГВтч – 26,65лв./МВч; за потребители под 10ГВтч – 37,90лв./МВч, обясни Иван Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.