Токът поевтиня, но идва сезонът на „отоплително” високите сметки

Официално електроенергията за бита веченяколко месеца трябва да е по-евтина с около 5 процента, при все че много граждани твърдят обратното и показват летни фактури с увеличени сметки. Сега обаче идва зимният отоплителен сезон, а първите студени дни на октомври сякаш тестват граждани и ЕРП. Не закъсняха и предупрежденията на шефове от електроразпределителните дружества, че заради студения октомври (имаше ден с 26 отрицателни температурни рекорда) хората трябва да се подготвят психически и финансово за сериозно увеличение в сметките, които ще получат след време.  

„Анализът на територията на Югоизточна България, там , където оперира EVN, показва, че в началото на октомври, когато бяха студените дни имаме повишена консумация с около 15%. Което се отразява наистина на факта, че сме влезли в есенно-зимния период и нормално повечето хора на нашата територия се отопляват с електрическа енергия”, коментира пред ТВ7 Калина Трифонова – член на Управителния съвет на EVN- България. След което уточни, че става дума за периода 1-6 октомври. Нейната информация бе потвърдена и от Димчо Станев – директор „Обслужване на клиенти” в „ЧЕЗ България”. Това ЕРП е регистрирало в началото на октомври 15-17% по-високо потребление. Стоев поясни, че ако през миналия октомври средната температура за Западна България е била около 20 градуса през този период, то сега е била около 8, т.е. с 12 градуса по-ниска, а и парното още не работи и хората неминуемо включват електрически отоплителни уреди.

В началото на октомври най-много е било увеличено потреблението на ток в района, обслужван от „ЕНЕРГО-ПРО” – с цели 21%, съобщи Пламен Стефанов – председател на борда на дружеството.

Тримата шефовенаЕРП успокоиха клиентите си, че септемврийските им сметки за ток би трябвало да са с 10 до 15% по-ниски, отколкото преди година, заради поевтиняването на електроенергията и по-ниското потребление през този септември, отколкото преди година.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.