Тодор Танев: Умре ли училище – умира цялата общност

В навечерието на 15 септември министърът на образованието Тодор Танев увери по bTv, че се прави всичко възможно да бъде спрян процесът на отпадане на ученици, а освен това полагал и всички усилия да не се закриват училища.

„Умре ли училището, е страшно за цялата общност”, заяви проф. Танев. След което допълни, че все пак му се е наложило като министър да се подпише за закриването на 5 училище, тъй като било неизбежно.

Просветният министър обясни, че предприема мерки за противодействие на процеса на закриване на паралелки и училища.

„Това ми е част от дневния ред – искаме да намалим минималния брой ученици за пълняемост на паралелките. Обсъждаме и програма за привличане на млади учители. Ще се опитаме да намерим учители и сред безработните висшисти”, подчерта Тодор Танев. По думите му в информационните технологии и английски език липсват най-много учители. В същото време това са двата предмета, „които са най-близо свързани с европейското битие на България. „Ето защо трябва да засилим колкото е възможно повече попълването”, коментира Танев.

За 15 септември нещата вървят по график, увери министърът. По думите му в 57 училища все още текат ремонти, но строителният процес няма да пречи на учебния. Ако все пак се случи нещо такова, ще има санкции”, увери Танев.

„Ще има увеличение на заплатите, а не бонус. То ще е под 10%, средно около 70 лева на човек. Това ще трябва да се задържи следващата година и затова ще поискаме малко над 100 млн. повече в бюджета, за да има пари и за науката”, каза министърът.

Тодор Танев за пореден път обяви намерението си да иска промени в законодателството, чрез които да се криминализира съществуването на мъртви души в училищата.

Формалното записване на нелегални ученици е престъпление и то трябва да бъде криминализирано, изтъкна Танев и обяви, че борбата с „мъртвите души” ще бъде една от основните теми в дневния му ред. Министърът отбеляза, че има цели училища „фантоми” и подчерта, че знае няколко училища, в които редовно не се провеждат занятия.

„Направили сме система, която да проверява реалното състояние на нещата, като с нея понякога заобикаляме директори и регионални инспекторати”, посочи Танев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.