Тодор Попов губи одобрение, но остава в битката за трети кметски мандат

Телевизионните предавания и публикациите в медиите за имотите и богатството на кмета на Пазарджик Тодор Попов са променили в отрицателна посока мнението на 50,9% от жителите на общината, но въпреки това градоначалникът запазва шансовете си да спечели заявения от него трети мандат. Това става ясно от проучване на електоралните нагласи в община Пазарджик преди местните избори, проведено от социолога Илия Джамбазов в периода 10-20 май с помощта на неправителствените организации „Граждани за пряка демокрация” и „Активни граждани”. Анкетирани са 700 жители на Пазарджик и населените места в състава на общината. Над 1/4 от тях не са променили мнението си за Тодор Попов след разследването на bTv и последвалите го публикации, а 6,4% дори заявяват, че отношението им към Попов се е променило в положителна посока.

Ако в момента се провеждат избори за кмет на Пазарджик, Тодор Попов (който се явява като независим кандидат) би получил най-голяма подкрепа. На въпрос “За кой кандидат за общински кмет ще гласувате на местните избори?” 23,4% от анкетираните отговарят, че ще дадат гласа си за Тодор Попов. За кандидата на ГЕРБ ще гласуват 12%, а за човек, издигнат от БСП – 9,4%. Евентуалните кандидати на други партии остават под чертата на статистическата грешка от 2 на сто.

Тези резултати показват, че на този етап Попов получава с 10% по-малка подкрепа отколкото на предишните местни избори, когато спечели още на първия тур, но все пак се очертава сегашният кмет да вземе повече гласове, отколкото основните му конкуренти взети заедно. Според социолога Илия Джамбазов най-вероятно е да се стигне до балотаж, като освен това може да се предполага, че в хода на предизборната кампания всички останали кандидати ще “играят” срещу Тодор Попов. Поискалият трети мандат кмет не може по никакъв начин да разчита на подкрепата на ГЕРБ – това бе ясно заявено при неотдавнашното посещение в областта на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов Той коментира темата, след като откри новия мост над река Луда Яна на пътя Пазарджик-Пловдив в отсъствието на Попов, въпреки предварителната информация, че кметът също ще присъства.

Прави впечатление, че Тодор Попов има сравнително много привърженици в електората на ГЕРБ и БСП, чийто кандидати за кмет на Пазарджик ще са основните му конкуренти на предстоящите местни избори. От анкетираните, които са заявили намерението си да гласуват за Тодор Попов, 36,4% се самоопределят като привърженици на ГЕРБ, а 13,2 – на БСП.

Около 60% от жителите на общината заявяват, че ще гласуват на местните избори. Според Илия Джамбазов тази сравнително висока активност е напълно реална. В предишните местни избори избирателната активност е била малко над 53%, но трябва да се отчете обстоятелството, че много от гражданите на общината с право на глас работят и живеят в чужбина.

В изследването си социологът задава въпроса: “Как оценявате материалното си положение?”. Като “лошо” и “по-скоро лошо” оценяват материалното си положение 60,1% от жителите на община Пазарджик, а 3,8% го преценяват като “отлично” и “много добро”.

В случая, по думите на Илия Джамбазов, личната самопреценка на анкетираните съвпада с данните на Евростат – България е на последно място в ЕС по-почти всички социално-икономически показатели: минимална работна заплата, средна работна заплата, пенсии и т.н. В тази връзка Десислава Ангелова от “Активни граждани” коментира, че много от хората са изтощени и дори отчаяни от постоянната борба за оцеляване, от липсата на осезаемо подобряване на жизнения им стандарт и това отчаяние преминава в отвращение от партии и политици, както и в загуба на вяра в собствените им възможности. Тази обезвереност мнозина са склонни безкритично да оценят даден политик или кмет с думите: “Краде, но прави нещо и за другите (общината)”.

Росица Ведева от “Граждани за пряка демокрация” допълни, че голяма част от младите хора проявяват незаинтересованост към това как (ще) се управлява общината, защото не виждат бъдеще за себе си нито в Пазарджик, нито в България и имат намерение трайно да се установят в чужбина.

На въпрос на “Komentator.bg” какво е обяснението за декларираната в изследването много слаба подкрепа за кмет на ДПС (0,7%) Илия Джамбазов отговори, че Пазарджик е община, в която ДПС проявява слаб интерес към участие в местната власт, което се потвърждава от факта, че ДПС няма свой представител в последните два общински съвета, въпреки наличието на свой сериозен и траен електорат в Пазарджик и областта. Джамбазов припомни, че на изборите за Европейски парламент в Пазарджик ДПС е получило малко над 11%, както и че партията има огромно влияние сред местното ромско население, както и в редица от селата, влизащи в община Пазарджик.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.