Тимошенко предлага референдум за влизането на Украйна в НАТО

Бившият премиер и настоящ кандидат за президент на Украйна Юлия Тимошенко съобщи, че намира за уместно в страната да се проведе всенародно допитване за членство в Северноатлантическия отбранителен пакт.

„Аз предлагам на 15 юни, едновременно с втория тур на президентските избори, да се проведе референдум относно влизането на Украйна в НАТО”, пише Юлия Тимошенко в съобщение на своя уебсайт, цитирана от РИА “Новости”.

Украйна бе първата страна от ОНД, която влиза в програмата на НАТО Партньорство за мир още през февруари 1995. През януари 2008 г. Киев се присъедини към Плана за действие за членство в НАТО, а на 3-ти декември същата година Алиансът решава да изработи Годишна национална програма за осигуряване на подкрепа на Украйна за изпълняване на реформите за присъединяване към НАТО.

Плановете за членството биват отложени от Украйна след изборите за президент в страната през 2010, в които бива избран Виктор Янукович. Като президент той избира Украйна да бъде необвързана държава. Това дава своя резултат на 3 юни 2010г., когато украинският парламент изключва, с 226 гласа, целта за „интеграция в Евроатлантическата сигурност и членство в НАТО” от стратегията за национална сигурност на страната.

Въпреки това Украйна продължава да поддържа отношенията си с НАТО като вид партньорство. Те все още провеждат съвместни семинари и тактически и стратегически упражнения.

Според множество независими проучвания през последните няколко години, украинските обществени нагласи за членство в НАТО са ниски, с превес на отрицателните мнения за присъединяване към военния алианс, а около 40% от гражданите асоциират НАТО като заплаха.

По-рано днес бе съобщено, че САЩ отлагат планираните и традиционни многонационални съвместни учения в Украйна Rapid Trident с участието на жива сила и техника от 12 държави. В ученията, планирани първоначално да се проведат около Лвов трябваше да участват родразделения от въоръжените сили на САЩ, Украйня, Армения, Азербайджан, България, Канада, Грузия, Германия, Молдавия, Польша, Румъния и Великобритания.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.