Тимошенко обяви официално, че ще се кандидатира за президент

Бившият украински премиер и доскорошен затворник Юлия Тимошенко обяви официално, че ще се кандидатира на предсрочните президентски избори в Украйна, насрочени на 25 май, предадоха световните агенции.
Ще поискам от конгреса на партия „Баткившчина“ (Отечество), който ще се състои на 29 март, да издигне моята кандидатура за най-високия пост в държавата, каза 54-годишната Тимошенко на пресконференция в Киев. И допълни: „Аз просто съм длъжна да се кандидатирам за президент“.
Според последните проучвания на общественото мнение безспорен фаворит на изборите е политикът и милиардер Петро Порошенко, единственият украински олигарх, подкрепил публично започналите в края на ноември прозападни протести в страната, следван далеч назад от лидера на партия УДАР Виталий Кличко и Тимошенко.
На 22 февруари Юлия Тимошенко бе освободена от затвора, (по-скоро – от болницата, в която се лекуваше в качеството си на лишена от свобода) след като през октомври 2011 г. бе осъдена на 7 години затвор по обвинение в превишени пълномощия при сключването на договор за доставка на руски газ. Още тогава Тимошенко обяви, че възнамерява да се кандидатира за президент на Украйна.
Преди дни Тимошенко се забърка в много грозен политически скандал, след като в интернет изтече запис на нейн телефонен разговор с бившия шеф на украинските тайни служби Нестор Шуфрич, пред когото тя казва, че е готова да грабне автомата и да застреля руския президент Владимир Путин и т.н.
Вчера правителството на ФРГ разкритикува коментарите на Тимошенко за това какво би направила с Путин, в частност, и с руснаците, като цяло.
„Има граници в говоренето и мисленето, което не бива да бъдат прекрачвани, а картините на насилие, фантазиите за насилие са далеч отвъд тези граници“, каза правителственият говорител Щефен Зайберт. Той заяви, че политическото ръководство на Украйна трябва да отхвърли „фантазиите за насилие“ и да се стреми към стабилност и интеграция на малцинствата. То трябва да служи на „всички граждани и на всички региони“.
„Стабилизацията на страната и помирението са жизненоважни, за да се проправи пътя към свободни и честни избори в края на май. Ескалацията по този път трябва да се избягва. Това е желанието на германското правителство и неговите международни партньори“, добави говорителят.
Междувременно Юлия Тимошенко призна, че е провела разговора с Шуфрич, но обвини руските тайни служби, че са манипулирали записа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.