Тихомир Безлов: В момента мнозина купуват гласове

“Основно купуват гласове сегашните кметове. Те са спечелили пари от обществени поръчки през тези четири години и сега ще дадат една част от тях за изборите”. Това заяви в студиото на Нова ТВ разследващият журналист Васил Иванов по повод разкритията на медията за продажба на гласове в Горна Малина за предстоящите местни избори.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията изтъкна, че в момента всички купуват гласове, и това не са само кметовете, а и общинските съветници.

Тина Ивайлова, авторката на разследването за търговията с гласове в Горна Малина, уточни, че тази вечер изтича постановената от прокуратурата временна мярка за задържане на двамата извършители, а утре прокуратурата трябва да внесе искане за мярка за постоянно задържане. Журналистката допълни, че арестуваните Стефан Пастора и Златко Циганина са направили пълни самопризнания, от които станало ясно, че са търгували с гласове и на минали избори, правят го и сега.

“Това е един от многото случаи. За последните три години това трябва да се е случило четири пъти”, пресметна Тихомир Безлов. Допълни го разследващият журналист Марин Николов, според когото схемите за купуване на гласове са добре известни, но обикновено на търговците нищо не им се случва – доказвало го и това, че преди година “пасторите” пак били хванати в същото престъпление и нищо…

Това мнение споделя и Васил Иванов.

“Преди 2-3 години успяхме да си купим 500 гласа във Видин. Делото още се влачи”, подчерта журналистът. По думите на Васил Иванов, на прокуратурата не ѝ е работа да знае къде в момента се купуват гласове – това е работа на полицията.

Безлов и Иванов смятат, че са нужни промени в Наказателния кодекс.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.