The Economist класира София на 87 място по качество на живот

Качеството на живот в София продължава да се влошава. Това сочи класация на “Икономист интелиджънс юнит” (EIU), аналитичното звено на авторитетното британско списание “Икономист”. Столицата ни е поставена на незавидното 87-мо място в класацията, където бе и в класацията за 2013 година.

В проучването са включени 140 градове. Те са оценени по 30 фактора, сред инфраструктура, сигурност, околна среда, здравеопазване, образование.

Мелбърн е най-добрият за живеене град четвърта година поред в класацията на "Икономист интелиджънс юнит" (EIU. На второ място е Виена, трети – Ванкувър. В първата петица присъстват още по един канадски и австралийски град – Торонто и Аделаида.

В дъното на класацията е сирийската столица Дамаск. На опашката са още Дака, Порт Морсби, Лагос и Триполи.

У нас на 31 март София беше избрана за най-добър град за живеене в България за трети път и по този показател се изравни с Бургас. Класацията е на “Дарик радио” и вестник “24 часа”.

Инициативата се провежда за осма поредна година, като се оценява качеството на живот в българските областни градове по 33 критерия, обединени в 10 групи: икономика, зелен живот, баланс работа/свободно време, семейство, уличен живот, трафик/състояние на пътната мрежа, свързаност, здраве, образование и култура, престъпност.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.