The Diplomat: Санкциите срещу Русия намаляват шансовете за компромис за Курилите

Японските санкции срещу Русия съществено намаляват надеждите за продължаване на търсенето на компромис в спора между Москва и Токио за Курилските острови, пише японското издание The Diplomat, цитирано от РИА “Новости”. Според публикацията, по-вероятно е преговорният процес да бъде замразен до настъпването на друга епоха в руско-японските отношения. В момента търсенето на компромис е заплашено от санкциите, приети от Токио срещу Москва.

По време на икономическия форум в Петербург през май президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Москва е готова да преговаря с Токио за спорните острови, а решението трябва да е компромисно. Путин обаче изтъкна, че японските власти сами стопират преговорния процес, въвеждайки санкции срещу Русия.

В понеделник Япония въведе нови санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна.

Курилските острови са вулканични острови, разположени между полуостров Камчатка и остров Хокайдо. Те отделят Охотско море от Тихия океан. Разположени са в протежение на 1175 км, общата им площ е около 15 600 кв. км. Те са част от Сахалинска област на Руската федерация. Включват 20 големи и повече от 30 по-малки острова.
Имат важно геостратегическо значение. Принадлежността на Курилските острови към Русия се оспорва от Япония. Териториалният спор за Курилските острови между страните е още от втората половина на 19-ти век.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.