Тежкото американско въоръжение може и да не бъде пратено в Източна Европа

Окончателно решение за мястото, на което да се съхранява тежкото въоръжение на допълнително изпратената в Европа миналата година бронетанкова бригада на сухопътните войски на САЩ и досега не е взето, каза командващия сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис.

“Не бива да се изключва възможността бронетехниката и съпътстващото я оборудване да бъдат пратени само в Германия, а не в страни от Източна Европа и Прибалтика”, каза Ходжис.

“Техниката може да бъде прибрана в базите в „Графенвьор“ и „Манхайм“. Така тя може да се използва на ротационен принцип от бригадата военни, които ежегодно идват от САЩ в Европа за два-три месеца. САЩ обаче разглеждат и възможността за разполагане на тази тежка военна техника в страни от Източна Европа, като например Полша”, посочи Ходжис.

Всичко зависело от решението на министерството на отбраната. Ходжис посочи, че това решение може да бъде огласено на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, която ще бъде на 24 и 25 юни в Брюксел.

Американският военен поясни, че става дума за решение къде да бъдат разположени около 250 танка „М1“, бойни пехотни машини „М2 Брадли“ и 155-милиметрови самоходни гаубици „Паладин“.

Ходжис поясни на няколко пъти, че въпросът за изпращане в Европа на допълнителна партида бронетехника от САЩ не стои на дневен ред.

Междувременно командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав каза, че САЩ и други страни от НАТО обмислят разполагането на тежко военно оборудване в страните по източния фланг на Алианса.

По време на учения в Балтийско море, състоящи се в Полша, генералът каза, че възможността за предварително позициониране на тежко оръжейно оборудване е била обсъждана на срещата на върха на НАТО миналата година и сега много страни обмислят тази възможност.

Брийдлав добави, че САЩ ясно обмислят тази възможност, въпреки че решения и съобщения в тази насока все още не са направени. Евентуална подобна стъпка ще ускори реакцията на Алианса, защото ще бъде по-лесно за него да транспортира само военни при наличието на предварително позиционирана тежка техника, вместо военни с танкове и друга тежка техника.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.