Тежка влакова катастрофа край гара Калояновец, машинист загина, има ранени

Загина машинистът при дерайлирането на влаковата композиция на бързия влак София-Варна в района на ж.п. гара Калояновец, предаде БГНЕС. Инцидентът стана около 15:17 часа на входните стелки на гара Калояновец. Дерайлира локомотивът и първите четири вагона от състава на бързия влак № 8601 от София за Варна.

Във влака са пътували около 160 пътника. Загина машинистът на влака Венко Тодоров. Все още се уточнява точният брой на пострадалите. Първоначално бе съобщено, че общо 14 души са пострадали, 6-ма са откарани в болница. Двама души са в по-тежко състояние. От МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” – Университетска Стара Загора казаха за БГНЕС, че всички докарани при тях са в съзнание. Всички пътници, които не са били ранени, са извозени с автобуси.

От НКЖИ уточниха, че по време на инцидента, локомотивът се обръща и се удря в третия вагон. 8 екипа на пожарна безопасност и защита на населението от Стара Загора, Сливен, Пловдив, Ямбол са изпратени на мястото. Свикан е централният оперативен щаб за управление на силите и средствата при извънредни ситуации към ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”.

“Чухме голям шум и веднага излязохме да видим какво е станало – видяхме, че е станала катастрофа, влакът е дерайлирал и скочихме доста момчета от квартала да помагаме с каквото можем”, разказа пред БГНЕС очевидец на катастрофата от близката ромска махала. Той и приятелите му помогнали на 5-6 човека, които по думите му не са могли да излязат от купетата. По тях е имало кръв, а след като им е помогнато да излязат от купетата, багажите им са извадени настрани, служители на Пожарна безопасност и Спешна помощ са пристигнали и са ги транспортирали.

Ромите са останали с неприятно усещане, тъй като представители на пожарната са започнали “да ги третирал”, сякаш се краде нещо от влака. “В такова положение не е удачно да се мисли за такива неща, след като се помага на ранени хора”, коментира очевидецът, който се притекъл на помощ на пострадалите.

Малко по-късно той видял и помощник-машиниста, който имал кръв по ръцете, раменете и краката и бил силно разстроен и притеснен. “Казах му да се успокои, той не беше на себе си и плачеше за своя колега – машиниста на влака”, разказа очевидецът. По думите му помощник-машиниста не е загатнал нищо за причината за инцидента.

Ромите помогнали и на 15-20 деца, вероятно тръгнали на екскурзия, които са изведени в двор в близост до инцидента. “Те са били във вагоните, които не са обърнати, имали са късмет. Помогнахме им, приведохме ги в един двор заедно с багажите и след това вероятно са ги превозили другаде”, коментира той.

Премиерът Пламен Орешарски съобщи по-рано, че поддържа непрекъсната комуникация с компетентните органи относно ситуацията. Създадена е организация, съобщи още той.

Към гара Калояновец веднага тръгнаха вицепремиерът Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и министър Данаил Папазов и зам.-министър Гинев, шефовете на БДЖ Християн Кръстев и на НКЖИ Милчо Ламбрев.

Тъй като първоначално бе съобщено от МВР, НКЖИ и БДЖ, че е дерайлирала влаковата композиция на бързи влак София Бургас, е важно да се отбележи, че става дума за линията София – Варна, която се дели по две направление – едното за Бургас, другото за Варна.
Разследването на влаковата катастрофа край Калояновец се води от следователи от Национална следствена служба по разпореждане на главния прокурор, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който пристигна на мястото на инцидента
Източник: БГНЕС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.