Терористите на летище “Ататюрк” са от Узбекистан, Киркизстан и Дагестан

Мъжете, които извършиха терористичната атака на летище „Ататюрк”, са от Русия, Узбекистан и Киргизстан. Това съобщи Си Ен Ен. Общо 22 души са арестувани за връзки с атентата, включително трима чужденци. В Истанбул са извършени 16 едновременни акции на антитерористи и спецчасти. 13 са отведени в ареста в мегаполиса, а 9 – в Измир. Турските власти смятат, че зад атаката стои „Ислямска държава”. Проправителственият вестник „Йени Шафак” пише, че атентаторите са от Киргизстан, Узбекистан и Дагестан в Южна Русия. Дагестан граничи в Чечня. Същевременно официален турски представител обясни, че идентификацията на тримата атентатори е силно затруднена заради сериозно увредените им тъкани. Медицински екип работи денонощно, за да завърши идентификацията.

„Йени Шафак” пише, че за организатор на атаката е заподозрян мъж на име Ахмед Чатаев от чеченски произход. Чатаев е идентифициран в списъка на ООН за санкции като лидер на „Ислямска държава”, отговарящ за обучението на рускоговорящите екстремисти и е издирван от руските власти.

Вестник „Хюриет” назовава един от атентаторите като Осман Вадинов, също чеченец и пише, че той е дошъл от Ракка – сърцето на контролираната от „Ислямска държава” територия в Сирия.

Турските официални представители не потвърждават пред „Ройтерс” дали Чатаев или Вадинов са част от разследването.

Междувременно, турският вътрешен министър Ефкан Ала обяви, че броят на жертвите от атентата е нараснал до 43. Той допълни, че 18 от загиналите са чуждестранни граждани.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.