Терористи завзеха хотел “Радисън” в Мали, има убити сред заложниците

Терористи завзеха хотел "Радисън" в Мали, има убити сред заложниците

Има деветима убити, а над 170 човека са заложници на терористите, завзели днес хотел “Радисън” в Бамaко, столицата на Мали. Смята се, че сред похитените – 140 клиенти на хотела и 30 души от персонала, има най-малко седем граждани на Китай, няколко френски военни, шестима служители на Турските авиолинии, членове на международна делегация, участваща в среща на върха на Франкофонията.

Сред заложниците вероятно е най-богатият човек в Африка, нигерийският милиардер Алико Данготе, съобщи “Ал Джазира”, цитирана от ТАСС. Той притежава корпорацията “Данготе” за добив на полезни изкопаеми. По данни на “Форбс” Данготе е най богатият човек в Африка и на 67-о място в глобалния рейтинг на милиардерите.

На място са изпратени полицейски екипи, които са отцепили района. По данни на телевизия “Ал Арабия” спецчасти вече щурмуват хотела. Освободени са 20 души, съобщи БТА. Според някои от информациите терористите са 10 човека. Те пристигнали пред хотела с автомобили с дипломатически номера, влезли започнали да стрелят, крещейки на арабски “Аллах е велик”. Поне двама охранители на хотела са ранени при атаката. “Ройтерс” съобщи, че нападателите са освободили някои от заложниците, включително и тези, които могат да рецитират пасажи от Корана.

Няма опасност за живота на българските медици, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали, съобщиха от Министерството на външните работи. Четирима от българските специалисти в момента са в базата на мисията. Предприети са мерки за тяхната безопасност, уверяват от МВнР.

Атакуваният “Radisson Blu” е един от хотелите, предпочитан за работа от чужденците в Мали. Той е един от най-сигурните и се намира в луксозната зона, където изобилстват хотели, банки, барове и ресторанти. “Le Monde” информира, че в хотела обикновено се настанява персоналът на самолетната компания “Air France” и смята, че сред заложниците има и служители на авиокомпанията, съобщи Нова ТВ. Медията припомня, че през август миналата година въоръжена група, за която се предполагаше, че е свързана с ИДИЛ, нахлу в хотел в друг град и уби 13 души, между които петима служители на ООН.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.