Теорията за гравитационните вълни е вярна!

Откриха гравитационните вълни

Теорията на Алберт Айнщайн за гравитационните вълни е вярна. В науката започва нова „революционна” ера, след като учени разкриха зашеметяващо откритие в стремежа си напълно да разберат гравитацията, съобщиха световни агенции.

Те са наблюдавали изкривяване на пространство-време, генерирано от сблъсък на две черни дупки на повече от милиард светлинни години от Земята.

Международният екип заяви, че новото засичане на тези гравитационни вълни възвестява нова ера в астрономията. Откритието е кулминация на десетилетия проучвания и в крайна сметка може да доведе до ревизия на Теорията за Големия взрив или към ново разглеждане на устройството на Вселената.

Според учените с гравитационните вълни очакват в крайна сметка да видят как се е получил и самият Голям взрив.

Така учените потвърждават теоретично допускане на Алберт Айнщайн за съществуването на гравитационни вълни от преди 100 години, но той е смятал, че те са твърде слаби, за да бъдат засечени.

Новината е съобщена от учени от Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO) – в нея влизат 15 държави, 900 учени, а експериментът е на стойност 1 милиард долара. Учените са започнали да търсят признаци, за да потвърдят феномена, преди повече от 10 години – 2002 година.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.