Темида отлага реформата за наесен

Проектозаконът за съдебната власт ще бъде внесен в парламента през есента. Това обяви във Варна правосъдният министър Христо Иванов. Според него така ще се даде време за дебат в професионалната общност.  Иванов каза, че е спекулация твърдението, че реформата се замразява заради местните избори, но разсрочването на датата за внасяне на ключовия закон на практика съвпада с политическите очаквания гласуването на промените да стане след изборите.

На среща с магистратите от Варненския апелативен район министърът каза още, че има смисъл дебатът по закона да бъде удължен до август, за да се чуят всички мнения. До септември ще трябва да бъдат отразени аргументирани критики към законопроекта и едва тогава той ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет, а от там и в Народното събрание.

Иванов добави, че  целта на правосъдното министерство е този закон да бъде “сред най-задълбочено обсъдените”.

“Ще бъдат чути всички гледни точки – така ще е сигурно, че едновременно ще реализираме мандата на Стратегията за съдебна реформа и ще отразим в най-голяма степен мненията на магистратите”, каза министърът.

 Първоначалното намерение на правосъдното министерство беше дебатите по закона да продължат до 15 юни. Към промените изразиха сериозни резерви главният прокурор Сотир Цацаров, Асоциацията на прокурорите и чест от ВСС.  Държавното обвинение обяви, че ще е готово със своята позиция в края на юни.

Според правителството на съдебната власт за този тип реформи е нужно Велико народно събрание. Същото мнение изразиха и от Върховния административен съд.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.