Телефонни измамници получиха обвинение 36 часа след удара на живота си

Над 8 милона лева прибрали телефонните измамници от граждани

Районна прокуратура-Първомай привлече като обвиняеми Албенко М., на 34 г. от гр. Елин Пелин и Борислав Д., на 24 г. от гр. Горна Оряховица, за измама в особено големи размери, извършена от две и повече лица, сговорили се предварително.

Зад това кратко съобщение на прокуратурата всъщност стоят престъпление, арест и развръзка, достойни за сценарии на криминален филм. Първо защото става дума за най-голямата телефонна измама в историята на този престъпен бизнес у нас, а също така и заради светкавичните действия на прокурори и полицаи, довели до залавянето на наглите измамници.

Казано с малко суховатия език на прокуратурата, до момента разследването е установило, че Албенко М. и Борислав Д., след сговаряне на 8 септември 2015 г., са измамили 80-годишна жена от гр.Първомай като са й причинили имотна вреда в размер на 268 000 евро и 18 000 долара. Слава Богу, парите са намерени и иззети от две отделни места при извършените претърсвания, одобрени от Районен съд-Първомай.

А ето и самата история, която би трябвало да послужи като поука на много доверчиви хора, най-вече от третата възраст.

На 8 септември 2015 г. в 19,30 часа на тел. 112 е подаден сигнал, че няколко часа по-рано – в 16,30 ч., на стационарния телефон на 80-годишната Е.А. в дома й в град Първомай, се обадил непознат мъж. Лицето се представило за доктор Николов от Окръжна болница и съобщил, че внукът й е пострадал от катастрофа и се нуждае от спешна операция, за която трябва да се платят 30 000 лева. Възрастната жена заявила, че разполага с парите. Непознатият й съобщил, че ще прати куриер да вземе сумата.

Към 17 часа в дома на пенсионерката пристигнал друг непознат мъж – куриер, на който тя предала първоначално 500 лева. Възрастната жена съобщила, че останалата част от парите се намират в метален сейф в къщата, в който внукът й си държал спестяванията, но тя не разполагала с ключ. Непознатият опитал да отвори касата с подръчни инструменти, открити в дома на пенсионерката, включително и с ъглошлайф, но не успял. Отишъл до магазин в гр. Първомай, откъдето купил нов ъглошлайф. С уреда пробил отвор в сейфа и взел 268 000 евро и 18 000 долара. Около 19,30 ч. възрастната жена позвънила на близките си, за да се поинтересува за здравословното състояние на внука и разбрала за измамата.

След получения сигнал са уведомени Районна прокуратура-Първомай и Окръжна прокуратура-Пловдив. Започнали са незабавни действия за издирване на извършителите. Около полунощ в района на ОД на МВР – Велико Търново е задържано лицето – Албенко М., взело парите от сейфа. При обиск от него са иззети около 170 000 евро. Малко по-късно, в района на град Севлиево, е задържано и второто лице – Борислав Д., на което е трябвало да бъдат предадени парите.

Впоследствие е установено, че останалата част от сумата е укрита в частен дом в с. Гарваново, обл. Хасково, при роднини на А.М.

„Прокуратурата и полицията в Пловдивския регион водят строга наказателна политика и са най-активните институции в страната по разкриване и наказване на извършителите на телефонни измами. Работим така от години. Тези престъпления се отличават с изключително висока степен на обществена опасност, тъй като жертви на престъпните посегателства стават най-често възрастни и беззащитни хора, а измамниците посягат на последните им спестени пари“, коментира преди ден Галин Гавраилов, зам.окръжен прокурор на гр. Пловдив.

Само в Пловдив през 2014 г. и до средата на тази година са осъдени 18 лица за телефонни измами. В момента за същото престъпление са образувани пет досъдебни производства в Пловдив, шест в Асеновград и две в Карлово.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.