Тел Авив обещава да гарантира живота на българите, въпреки войната

Министър-председателят Бойко Борисов  проведе късно снощи телефонен разговор с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата са обсъдили кризисната ситуация в Южен Израел и Ивицата Газа. Премиерът Нетаняху е пожелал да увери своя български колега, че израелските власти ще направят необходимото, за да гарантират сигурността, живота и здравето на българските граждани, живеещи и пребиваващи на територията на Израел.

Десетки български работници са близо до "бойното поле", съобщи в свой репортаж БНТ. На част от тях посолството ни в Израел вече е оказало съдействие. 14 от българските строители, които бяха на работа в непосредствена близост до Ивицата Газа, са преместени в Тел Авив. Дипломатите ни поддържат връзка с още 19 българи в град Бершеба, част от тях също искат да се изтеглят на по-безопасно място. Работниците са настанени в хотел в Тел Авив. Казват, че се добре и на сигурно място. В Нетивот през последните дни бомбардировките почти не спирали. Интервалът на атаките, който преди бил 10-на дни, станал минути.Ние сме от 4 месеца в Нетивот. Имаше бомбардировки, аварийни сигнали се чуваха, но периодът беше много по-голям, сега вече говорим за 10-15 минути, масирана атака – 7-8-10 ракети едновременно, разказва пред БНТ строителят Спас Делирадев.

Строителите са заминали по силата на двустранна спогодба. 14-те, които са вече в Тел Авив, засега не смятат да се връщат в България. Ще преговарят с работодателите за обект на по-безопасно място или ще търсят други възможности в Израел.

Спас Делирадевобяснява:” Не смятаме да се прибираме, понеже сме похарчили доста пари да дойдем тука да работим. Има вероятност да ни пренасочат на работа на по-спокойно място, предполагаме някъде около столицата. Тук животът е много по-спокоен”.

Двама от същата бригада вече са се прибрали в България. Един е отказал да напусне града. От Министерството на външните работи призовават и другите български работници в Израел да се регистрират на интернет-страницата на ведомството,  за да може при нужда посолството ни да се свърже с тях.

В неделя, 18 ноември две ракети с голям обсег, изстреляни от Ивицата Газа срещу Тел Авив, са били унищожени във въздуха, но в града се чули сирените за въздушна атака.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил, че страната му е готова за „значително разширяване” на операцията си в размирния район.

 

На снимката: Бенямин Нетаняху

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.