Тази нощ в 3 часа „влизаме“ в лятното часово време

Не е задължително да си навиете будилника, за да станете в 2,59 и точно в 3,00 часа да преместите стрелките на всички часовници в къщата с час напред – можете да го направите още преди лягане. Не за друго, а защото иначе в неделя можете да се окажете на важна среща с час закъснение.
Което е най-безобидната от шегите на лятното часово време…
И така на 27 март, точно в 3:00 часа преминаваме към лятното часово време. Не защото е 27 март, а защото е последната неделя от месец март.
В България лятното часово време за последно е регламентирано с ПМС № 94 на от 13 март 1997 г. Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4:00 часа местно време в последната неделя на октомври, когато часовниците се връщат с един час назад.
Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.
В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 година.
От 1979 година до 1996 година включително лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври).
От 1997 година нещата вървят така, както и сега.
И освен това -откакто има лятно часово време – страшно много хора твърдят, а достатъчно много учени обясняват защо човек се чувства зле от тази силова намеса в биологичните му ритми и настройки.
Все пак – зарадвайте се на това, че от тази вечер напред ще имаме по час повече със светлината на деня!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.