Тази година спецзвено, догодина – нов орган за борба с корупцията

От 6 април ще действа ново междуведомствено специализирано звено от около 50 човека за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, а от следващата година ще започне работа и нов единен антикорупционен орган. Това каза на кръгла маса в Министерски съвет министърът на правосъдието Христо Иванов. Той заедно с вицепремиерът Меглена Кунева представи Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г.

“В случая (със спецзвеното) става дума за споразумение между прокуратурата, ДАНС и МВР, с което се създава един съвместен екип. Базирано е на досегашния опит на прокуратурата в създаването на такива екипи, които ще работят заедно”, каза министър Христо Иванов, цитиран от “Фокус”. По думите му, идеята е от септември да започне процеса на подбор на кадри и тяхното обучение, така че от следващата финансова година да заработи единният антикорупционен орган. Вицепремиерът Меглена Кунева добави, че това звено ще се помещава в ДАНС, като няма да има достъп до тяхната информация. Тя изтъкна, че основен приоритет в новата стратегия за противодействие на корупцията е борба с корупцията по високите етажи.

Меглена Кунева подчерта, че е доказана спешна необходимост от ясна визия за намаляване на корупционните практики, за да се промени статуквото, в което живеем. Стана ясно още, че в момента се бърза, защото на 29 април ще дойде мисия на ЕК, която ще подготви междинен доклад в съответствие с практиката на работа по Механизма за сътрудничество и оценка или иначе казано – по продължаващия мониторинг от страна на ЕК върху правосъдието и борбата с организираната престъпност и корупцията.

Сред приоритетите на стратегията са изграждане на ефективна система от антикорупционната органи и звена, противодействие на корупцията по високите етажи на властта и на политическа корупция с акцент върху изборната корупция, освобождаване на гражданите от “дребната корупция”. Кунева съобщи, че ще има нов орган за борба с корупцията – с нов закон обединяващ КПУКИ, БОРКОР и дирекция към Сметната палата.

Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев уточни по отношение на звеното, което започва работа на 6 април, че то се създава в изпълнение на вече подписано споразумение между прокуратурата, ДАНС и МВР.

“Капацитетът му ще бъде по-голям. През последните 15 години в България специализираните разследващи структури са били в порядъка на около 20-30 души. Този път звеното ще бъде от порядъка на 50 души”, уточни Гунев. Той допълни, че то ще работи по високите етажи и ще е пряко подчинено на главния прокурор Сотир Цацаров. А в ГДБОП ще продължи да работи антикорупционно звено, “но те ще работят и по по-ниски етажи за разлика от това специализирано звено”, каза още Филип Гунев.

По-рано днес по БНТ министърът на правосъдието Христо Иванов определи България като “Дисниленд” на провалените корупционни органи. Според него до края на тази година е технологично невъзможно да има осъдени за корупция по високите етажи на властта.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.