Татяна Дончева: В МВР има шуробаджанащина, вместо кадрови подбор

Конкурсното начало в кадровата политика на МВР е мит – хората на ръководни позиции се назначават на „шуробаджанашки” принцип и това се толерира. Професионалните качества нямат значение, има значение дали си от „нашите”. Именно това обаче е довело до „нескопосаното” провеждане на акцията в Лясковец, при която психически неуравновесен мъж уби един спецполицай и рани други трима. Това е тезата, която изложи в сутрешния блок на bTV лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева, визирайки като непрофесионално подготвени в случая главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и ръководителят на отряда за борба с тероризма, мобилизиран за операцията в Лясковец.
„Светльо (Светлозар Лазаров – бел. ред.) първо е от Горна Оряховица, което е в непосредствена близост до Лясковец. Второ – той не е специалист по оперативна дейност, нито по агентура. Просто Светльо е от отряда за борба с тероризма – затова е избрал този крайно неподходящ начин за справяне със ситиуацията, защото само това знае. Това е изключителен непрофесионализъм. Имало е много други начини този опасен човек да бъде задържан без да се застрашава живота на полицаи или командоси”, посочи Дончева.
Според нея, в МВР има много по-добре подготвени кадри за управленски длъжности, които обаче не са удобни на властта и затова на 45-годишна възраст ги пенсионират. Вместо тях назначавали хора като Светлозар Лазаров и като Недялко Недялков, когото бутали за шеф на ДАНС, по думите на социалистката. „Вижте Недялков на кой е племенник и до кой ресторант и кръг ще стигнете”, посъветва Дончева. По думите на Дончева в МВР имало изготвен „черен списък” на хората, които ръководството смята, че „не стават” – това били кадърни служители, които умишлено „ги засилват в жандармерията”.
Татяна Дончева коментира и казуса със спорните договори, според които полицаи са били използвани за частни охранители от СОТ фирма. Дончева посочи, че от години имало „плаващо използване на МВР”.
„Тъстът на сегашния главен секретар, например – Камен Петков, виден деятел на БСП, има една от най-големите охранителни фирми „Скорпио” с мрежа в цялата страна. Естествено, че има значение къде е зет ми и може ли да ми осигури поръчки”, заяви Татяна Дончева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.