Татяна Дончева: Партиите са в пълна зависимост от бизнеса

„В нашия случай стана конушмак – основните политически сили да бъдат на практика загнили, защото вече няма разграничение между бизнес групировки и политически партии. Всичко е подчинено на това какви 5 лева можем да вземем днес”. Това коментира за политическия живот у нас бившият депутат от левицата Татяна Дончева пред bTv. Все пак Дончева отчете, че България не е изключение – „политическите партии никъде по света не са идеално чисти, имат отношения с бизнеса – някъде в рамките на приличието, някъде не са; когато загубят чувство за достатъчност, става някой скандал, свързан с корупция, и политическите сили, допуснали зависимости, търпят негативи на следващите избори”.

На въпрос кои са олигархичните кръгове в страната тя отговори, че посочи Корпоративна търговска банка.

„Ясно е, че основната групировка е КТБ, и двете партии от управляващото мнозинство – кръгът на Станишев и на Доган и Делян Пеевски са на практика една група”, каза Татяна Дончева. По думите й свързват ги много сделки в миналото – мултиплексите, например и сделки днес – като отказа на държавата от златната акция на БТК, за да стане Цветан Василев едноличен собственик.

Татяна Дончева каза, чедругият олигархичен кръг е „ТИМ-аджийския, с когото са свързани отново двете управляващи партия”. Според ексдепутатката и ГЕРБ са играели по време на управлението си със същите играчи и са били в прекрасни отношения 4 години. „При смяна на властта и позициите обаче се обръща палачинката”, допълни Татяна Дончева. Тя посочи, че дори зад „разправията”със собственика на „Риск инженеринг” Богомил Манчев пак прозира КТБ.

„Един приятел ми каза – може да изядеш 1 пържола, 2 пържоли, 5 пържоли, но 500 не можеш. КТБ в последно време се мъчи да покаже, че може да изяде 500 пържоли. Богомил Манчев е последната пържола”, каза Татяна Дончева. Помолена да коментира думите на Манчев, който посочи като автор на политическата атака срещу нещо човек от БСП с ръст метър и деветдесет, Дончева каза: ”На Пеевски ми прилича на мен, ама не знам”.

Надлъгването в парламента по вота на недоверие към правителството Дончева определи като „хашлашко поведение”, а цялата шумотевица според нея може да спечели на България „Нобелова награда за идиотизъм”.

 „Това, което извърши ГЕРБ и Бойко Борисов, е абсолютно малоумие. То е малоумие по естеството си да провали собствения си вот. Още по-малоумно е след като си се провалил, да кажеш – „Аз съм победител”, без да те пита никой”, коментира Татяна Дончева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.