ТАСС: До седмици ще бъде възстановена работата по “Южен поток”

Спирането на проекта "Южен поток" може да струва много, много скъпо на "Газпром"

Работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена през следващите няколко седмици, информира руската държавна агенция ИТАР-ТАСС.

„Има две основни причини, поради които Москва ще възобнови проекта, замразен през лятото на 2014 година от кабинета на Орешарски. Една от тях е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция. Втората причина е рецесията на китайската икономика, вследствие на което мощността на газопровода „Силата на Сибир“, който трябва да доставя природен газ за Китай, буксува“, твърдят експерти и правителствени източници, цитирани от руската агенция. В информацията на ТАСС се твърди, че на българския премиер Бойко Борисов вече е било намекнато за промяната в решението на Москва за отказ от строителството на газопровода през България.

Съживяването на проекта „Южен поток“ ще бъде съобразен с изискванията на Брюксел и ще се вписва в идеята за изграждане на балкански газоразпределителен център, с подкрепата на ЕС, който не може да бъде реализиран без руски газ, пише още руската агенция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.