Таско Ерменков: За да няма газови кризи е нужен „Южен поток“

През 2009 година бяхме свидетели на газова криза и мисля, че на въпроса дали ще има нова такава отговорът е строителството на „ Южен поток”. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от левицата Таско Ерменков.
На въпрос дали ЕС ще спре проекта Ерменков отговори, че газопроводът не е важен само за България, а за цяла Европа и от тук нататък какви ще бъдат политическите последствия са второстепенни.
„Второстепенно трябва да бъде политическото говорене и политическите решения. Трябва да се съобразяваме преди всичко с интересите на хората, които са ни избрали. Тези хора имат един, единствен интерес и това е да живеят по-добре. Това трябва да бъде основна цел на всички политици не само в България, но и в цяла Европа“, категоричен бе Ерменков. Той изрази надежда, че интересите на обикновения човек ще вземат връх над политизирането на проблема.
„Още от първия ден на транзита на газ през тръбопровода, държавата ще взима 20% от транзитната такса. Нормално е, когато взимаш парите днес да си по-добре, отколкото да не ги взимаш петнадесет години и след това нещо да ти се приспада“, посочи народният представител. По думите му историята с „Южен поток ” има своята предистория и това е газопроводът „Син поток”, който е трябвало да мине през България, но тогава отново заради политизиране на проблема, проектът е бил променен и сега той минава през Турция. „Когато става въпрос за инфраструктура, работни места и националната ни сигурност ние, като политици, трябва да намерим решения и отговори на въпросите защо такива проекти трябва да се случват, а не да ходим и да пишем доноси в Брюксел с обратната теза. Това е упрек към онези, които искат да политизират един чисто национален интерес“, заключи Таско Ерменков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.