Търново е главната сцена на тържествата за 22 септември

С литургия в черквата “Свети 40 мъченици”, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, започнаха тържествата в Старата столица за 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. В двора на този исторически храм на 22 септември 1908 година е обявена независимостта на България. С провъзгласяването й княз Фердинанд приема титлата “цар на българите”, а България се превръща в равноправна на другите европейски държави. Турция, а след нея и Великите сили признават независимото Българско царство през пролетта на 1909 година. Затова и днес Велико Търново е главната сцена на тържествата за този официален държавен празник.

След литургията митрополит Григорий извърши водосвет и поръси около 60 знамена – на военния университет “Васил Левски”, на държавни и общински институции, учебни заведения. Последва “Парад на знамената” до крепостта Царевец, където с военен ритуал бяха издигнати националният флаг и знамето на Велико Търново.

След речите на официалните лица предстои поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, след което празничното шествие ще тръгне от пл. „Цар Асен І“ към паметника „Майка България”.

Програмата за празника включва още изпълнения на участниците в Международния фестивал на военните оркестри, празничен фолклорен концерт пред кметството, пешеходен поход „По стъпките на българската държавност“.

Вечерта честванията ще се пренесат отново на площада пред крепостта “Царевец”, където в 19,30 започва тържествената проверка на бойните части и заря. Тържествата в днешния Ден на независимостта ще завършат със спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина” и още празнични илюминации.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.