Таня Андреева: Спекулира се с изтичането на медици от страната

В медиите и обществото има спекулативни твърдения за нарастващия дефицит на медицински кадри в страната и непрекъснатото изтичане на специалисти в чужбина, смята министърът на здравеопазването д-р Тоня Андреева.
В България работят 29 000 лекари и като брой медици на 1000 души от населението ние отговаряме на европейските стандарти, увери министър Андреева в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. По думите й, дори в една Германия предстои реформа в болничната и спешната помощ, тези проблеми са почти навсякъде. При нас те са се задълбочили, защото години наред нищо не е правено, заяви Андреева. Тя коментира и състоянието и хода на реформите в „Спешна помощ”
„Модернизацията в този сектор вече е започнала и до края на годината ще се видят първите резултати в центровете за спешна медицинска помощ и отделенията. Ще бъдат изградени поне два-три национални болнични комплекса с оборудване и организация на работа като „Пирогов”, така че до една година ще имаме реален резултат и хората ще го усетят, увери Таня Андреева. Тя призна, че основните проблеми в сектора са условията на труд и заплащането.
Увеличението на заплатите в „Спешна помоЩ” е факт от началото на тази година, като то ще продължи, изтъкна министър Таня Андреева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.