Танов: Намерих митниците като разграден двор, има и 78 “парашутисти”

“Това, което заварих, когато отново се върнах начело на митниците, е една напълно разградена и разбита структура. Направо не можах да повярвам как за един толкова кратък период може от една работеща агенция да се стигне до положение хората в нея да не може да си вършат работата.” Това каза в сутрешния блок на bTv новият стар директор на агенцията. Освен това Танов се оплака, че митниците са напълнени с “парашутисти” – цели 78 човека.

„Спряха конкурсите, назначенията стават по заобиколен начин, на хора отвън. Само през нощта на 11 срешу 12 (август) са направени над 20 назначения – това са стратегически рокади”, възмути се Танов. Попитан дали тези назначения са ставали „с вдигане на телефона” той попита: „Как иначе се назначава човек, който няма никакъв опит?” По думите му, много служители, уволнени дисциплинарно при неговото управление, са били възстановени на работа.

Генералът отправи упреци и към предишното Народно събрание, което направило така, че да не могат да се използват въведените по негово време апаратури за отчитане на вноса и продажбите на горива. По думите на Танов “в закона явно са били приети такива промени, които не позволяват на част от приетите от нас средства за контрол и наблюдение за прозрачната работа на фирмите за горива и ред други дейности, в момента тези средства не може да ги използваме”. Така само от акцизи за горива до моменти били загубени около 300 милиона.

“617 милиона лева е цифрата на неизпълнение на заложените в бюджета приходи от акцизи и ДДС”, каза още Ваньо Танов и прогнозира, че тази дупка може да стане до края на годината 1 милиард, ако се гледа и се очаква да се изпълнят заложените в бюджета приходи от митниците.

В момента ние се върнахме на ниво изпълнение на приходите в агенцията не на база 2013, а направо 2012 година и сами може да се представите пред какви трудности ще се изправи следващото правителство при съставянето на бюджета за 2015 година, завърши Танов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.