Таксите за седмична, месечна и тримесечна винетка трябва да са пропорционални на годишната

На първия ден от сътворението, тоест на първия ден от оставащите общо седем дни от живота на 43-то Народно събрание чудото стана. Народното събрание прие на второ четене изменения и допълнения в Закона за движение по пътищата. Две от измененията са особено важни – въвеждането на тримесечни винетки и определянето на валидност на винетките от дата до дата.

Мотивът за въвеждането на тримесечни винетки е, че е по-справедлив и удобен за българите, които използват автомобилите си на дълъг път само през летния период, като през останалата част от годината се движат в рамките на населеното си място. Интерес към тази винетка ще има и от страна на българите, живеещи в чужбина, които масово си взимат продължителна почивка през лятото и я прекарват в родната си, аргументираха се вносителите на промените депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.

Валидността от дата до дата също е в интерес на водачите, защото ако винетката е закупена например през май тя ще важи до май следващата година, а не до края на януари, както беше до момента.

Въвеждането на тримесечни винетки и определянето на валидността на винетките от дата до дата беше една от каузите, които Коментатор бг подкрепи. В това число подкрепихме и отразихме обжалването на постановлението на Министерския съвет, с което бяха увеличени винетните такси за 2016 г., поради неспазването на правилата за обществени консултации.

Приетите промени обаче няма да са от съществено значение ако не се определят такси за тримесечна и седммична винетка, пропорционални на годишната. През 2016 г. цените бяха:

– седмична – 15 лв.

– месечна – 30 лв.

– годишна – 97 лв.

След като годината има 12 месеца е учудващо как месечната такса е 30 лв. (12 месеца по 30 лв= 360 лв., което е много повече от 97 лв.) Определянето на справедливи и пропорционални такси би означавало месечната винетка да струва 8 лева, а седмичната 2 лв.

Призоваваме всички ангажирани с темата граждани и неправителствени организации да не допускаме определянето на новите такси за 2017 г. да бъде подобно.

Пълният текст на приетитя закон можете да прочетете тук: ЗИД на Закона за движение по пътищата

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.