Тайни тунели от войната приемат туристи в Дувър

Тайна мрежа от тунели, прокопани в скали в района на Дувър, Англия, през Втората световна война, приема първите си посетители от шест десетилетия, за да им предложи впечатляващо „пътуване във времето“.

Подземният комплекс се намира на дълбочина 23 м под земята, във вътрешността на варовикови скали в Югоизточна Англия. 

„От тук се вида френският бряг от другата страна на Ламанша, на разстояние 34 км. Снаряд преодолява това разстояние за 70 секунди“, посочва екскурзоводът Гордън Уайз.

Тъй като бил разтревожен, че германски кораби минават необезпокоявано край британския бряг, Уинстън Чърчил наредил да бъде изградена тази мрежа от тунели през юли 1940 г.

Те били прокопани за по-малко от 100 дни. 

Тунелите приютили 185 войници и четирима офицери, които имали на разположение три оръдия. С тези оръдия трябвало да се отвърне на артилерийския огън на нацистите от отсрещния, окупиран от тях френски бряг и да се тормози германският флот.

Тунелите с обща площ 325 кв. м били изоставени през 1950 г. и запушени през 70-те години на миналия век. Единствено метален похлупак в тревата напомнял какво има под земята.

Обектът бе купен през 2012 г. от организацията за съхраняване на културните паметници „Нешънъл тръст“.

След 18-месечни реставрационни работи той наскоро започна да приема посетители. 

Целта е обектът да свидетелства за Втората световна война и за позабравени исторически събития“, казва ръководителят на проекта Джон Баркър.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.