Тайланд-всяка обиколка започва от Банкок

Тайланд е една от най-посещаваните страни в Югоизточна Азия, като ежегодно посреща около 30 млн. туристи. Страната предлага разнообразие от плажове и природни забележителности, както и много храмове и увеселителни заведения. Туризмът е развит в голяма част от страната и навсякъде е интересно, а в моя случай съчетах градския живот на Банкок с планините в Северен Тайланд и островите в Тайландския залив.

3-2

Банкок

Всяка обиколка на Тайланд започва от Банкок. Има много варианти да стигнете до там, като предпочитани са източните връзки – през Дубай, Доха, Москва, Киев или Истанбул. Аз летях през Киев, заради по-изгодните самолетни билети, но напоследък предвид все повечето промоционални кампании на авиопревозвачите на практика е почти едно и също от къде точно, двупосочни билети лесно може да се намерят на цени около 400-450 евро. Необходима е виза, която може да бъде издадена както в България, срещу такса от 30 евро, така и на летището в Банкок.

Първите впечатления от столицата на Тайланд са за огромен град с големи разстояния и евтини таксита. Тъй като кацнах в Банкок през уикенда, отидох на плаващия пазар в Талинг Чан (през седмицата не работи), разположен в самия град в един от многото канали на града. Въпреки че не е от най-големите плаващи пазари, е достатъчно да се потопите в местната култура. Струва си да се разгледат храмовете и разбира се – Големия дворец, където се помещава краля. За да усетя града, се отправих към ул. Каосан, в центъра на града, известна сред бекпекърите с това, че се предлага всичко. Целта на посещението ми там беше да се облека като местните, а там освен дрехи се продават сувенири, пържени буболечки и фалшиви дипломи. В района се намират и много ресторанти и барове, които са винаги пълни с туристи. Най-доброто място за питие по залез слънце в Банкок е скайбарът „Сироко“, на покрива на Лебуа Стейт Тауър. Барът на покрива е един от най-добрите в света и именно тук е сниман „Поредният ергенски запой 2“. Откриват се невероятни гледки към финансовия център на Банкок с офисите и небостъргачите, които формират скайлайна на града и контрастират ярко с бедните предградия.

3-1

Чанг Рай и Чанг Май

Освен, че имат почти еднакви имена, тези два града се намират съвсем близо един от друг и отразяват живота в Северен Тайланд. До Чанг Рай стигнах с вътрешен полет, който струваше около 20 евро – въпреки инцидентите с AirAsia, изградената мрежа от полети е съобразена с по-ниския стандарт на живот и е предпочитана от автобусите. Провинцията се намира в известния като „Златен триъгълник“ район – географска зона между 3 държави – Тайланд, Лаос и Мианмар, със „златно“ име от плантациите на опиумен мак и кафе. В двата града е достатъчно спокойно и има какво да се види.

В Чанг Рай е разположен приказният Бял храм (Wat Rong Khun), дело на местен артист, който и до ден днешен продължава да го строи – вече 20 години, като има работа за още поне 50 години. Въпреки че е недовършен, храмът изглежда впечатляващо, като всички елементи в него са безупречно бели. От Чанг Рай се стига лесно с автобус до Чанг Май –туристическата столица на Северен Тайланд. Градът е популярна дестинация и на моменти може да се объркате, че сте в някоя от уличките на Банкок. От тук започват първите хълмове на Хималаите – планината Дой Сутеп. На това толкова отдалечено място, още първата вечер чух българска реч – млад мъж на име Пламен, който обикаля Азия от няколко месеца, е избрал да прекара известно време тук, преди да се запъти към друго място. Мястото е идеално за пазар, като дрехите и сувенирите са по-евтини от Банкок. Ако уцелите момента – през ноември се провежда Фестивалът на светлината (Loi Krathong), когато хиляди хартиени фенери политат във въздуха, след като са запалени от монасите.

2-2

 

Ко Самуй и Ко Тао

След известно време в големия мегаполис и планините в северната провинция, е време да се запътя и към прочутите тайландски плажове. А те са много – от едната страна към Андаманово море са известните Пукет, Краби и Ко Пи Пи. От страната на Тайландския залив пък са разположени Патая, от страната към Камбоджа, и островите Ко Самуй, Ко Пан Ган и Ко Тао, от страната към Малайзия. Тъй като разполагах с лимитирано време, трябваше да избирам и предвид следващата дестинация – Куала Лумпур, се отправих към Ко Самуй и Ко Тао. Това са група острови в провинцията Сурат Тани, които отгаварят на приказните визитки за Тайланд, рекламирани от туристическите агенции – лодка, плаж, слънце и тюркоазена вода. Ко Самуй е най-популярния остров в региона, като на него са разположени всички големи хотели и туристически комплекси. Цените са изненадващо достъпни спрямо предлаганите услуги навсякъде, а единственото по-добро от 5-звезден хотел на достъпна цена е наем на цяла вила на плажа.

Мястото за настаняване е важна част от почивката на подобен остров, но в никакъв случай не оставайте единствено с впечатленията от плажа. Островът е изключително разнообразен, като във вътрешността има парк, който ще го разгледате яхнали слон, както и красиви водопади в дълбоката джунгла. Близо до Ко Самуй се намира едно от най-уредените места за дайвинг в света – Островът на костенурките, или Ко Тао. Този по-малък остров е райско кътче, което предлага спокойствие, чисти води и разнообразие от животински видове – костенурките са само едни от многото животни под водата.

Предлагат се различни еднодневни екскурзии до Ко Тао, но няма да съжалавяте ако останете поне една вечер. Другото известно място наблизо е Ко Панган – тук, на всяко пълнолуние, пристигат десетки хиляди души от околните места, за да празнуват известното тайландско Full Moon парти. При плануване на екскурзията до Тайланд, проверете дали датите ви не съвпадат с лунния календар, за да извлечете максимума от посещението там.

Сп. Икономист

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.