Сводка за бежанците: 17 задържани за периода от 28 февруари до 4 март

За периода от 6 часа на 28 февруари до 6 часа на 4 март на вход на държавната граница са задържани 17 души. Това съобщи пресцентърът на МВР като се позовава на информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск.

Междувременно стана ясно, че България е сред трите страни- членки на ЕС, поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия.

Германия, Швеция и България са държавите-членки, поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия, заяви Робърт Висер, изпълнителен директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ). Той представи ситуацията със сирийските граждани, търсещи закрила в страните от ЕС  в рамките на дискусията по миграционния натиск по време на провеждащия се в Брюксел Съвет „Правосъдие и вътрешни работи”, в който участва министър Цветлин Йовчев.  Представена бе статистика за значителното нарастване на броя на търсещи закрила в България през есента на 2013 г., като ситуацията бе наречена драматична.

По думите на Робърт Висер,  никоя държава-членка не би била в състояние да се справи успешно с толкова рязък скок на търсещите закрила. Посочени бяха първоначалните трудности при регистрацията, приема и настаняване на лицата. Отбелязано бе, че след четири месеца съвместна работа между българските власти и ЕСПОУ, значително са подобрени капацитетът за прием и административните процедури.

Съвсем различна е и картината по отношение местата за настаняване – условията в центровете са съвсем прилични. Отбелязано бе, че в два от центровете все още има какво да се желае, но е постигнат сериозен напредък за много кратък период от време. Подчертана бе силната ангажираност и сериозното отношение на българските власти на политическо и експертно ниво. България бе поощрена да продължи да работи със същия темп и усилия.

По същата тема от дневния ред, изпълнителният директор на Фронтекс, Илка Лайтинен, отбеляза положителната тенденция на спад в миграционния натиск по българо-турската граница. Подчертано бе, че заслуга затова има подобреният оперативен капацитет на българските гранични власти, както и подобреното сътрудничество с турската страна.

Фронтекс ще продължи да подпомага България с предоставяне на техническа помощ и ресурси.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.