Сводка за бежанците: 17 нови и похвали от Европейската служба в подкрепа на убежището

За последното едно денонощие, от 6 часа сутринта във вторник до 6 часа сутринта в сряда, за незаконно навлизане на българска територия са задържани 17 човека. Това съобщи пресцентърът на МВР като се позовава на информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск.

Междувременно изпълнителният директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ) д-р Роберт Висер разговаря с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и заместника му Пламен Ангелов.

Впечатлен съм от високата степен на ангажираност на българската страна в решаването на проблемите със засиления миграционен натиск, както и от подхода й на прозрачност, заяви д-р Роберт Висер, цитиран от пресцентъра на МВР.

Повод за срещата, състояла се във вторник,  бе оценъчната мисия на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището в България, провеждаща се в периода 17 – 21 февруари 2014 г.

Министър Йовчев запозна госта с актуалната ситуация в страната. Той посочи, че от началото на тази година са регистрирани 210 случая на нелегално преминаване на държавната граница на България. Разкрити са повече от 4 000 места за настаняване на лица, търсещи убежище, работи се за подобряване на условията в центровете за настаняване.

Настоящата мисия на ЕСПОУ в България е съсредоточена в три области: процеса на регистрация, процедурата по вземане на решение и капацитета за прием, допълни още д-р Висер с уточнението, че мисията ще приключи с изготвянето на доклад, който ще бъде представен на Съвета на ЕС.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.