Сводка за бежанците: Преследване и стрелба по микробус край Трекляно

Рано тази сутрин е проведена специализирана гранично-полицейска операция в района на кюстендилското село Трекляно, във връзка с получена информация за предстоящ опит за извеждане на незаконни мигранти от страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Около 6 часа днес граничните полицаи от ГПУ-Олтоманци засекли микробус с българска регистрация, който се движи от село Трекляно към местността Славчето, близо до държавната граница. Водачът на автомобила не изпълнил разпорежданията за спиране, подадени чрез светлинен и звуков сигнал от служителите.

Граничните полицаи започнали преследване на нарушителите. При опитите да бъде спрян, водачът на микробуса засякъл служебната кола и опитал да я изтласка от пътя. Това наложило използването на служебно оръжие. Произведени са предупредителни изстрели във въздуха и в гумите на движещия се пред тях автомобил. Шофьорът спрял микробуса и побягнал.

В преследвания бус са открити 12 млади мъже, по първоначални данни афганистанци, като един от тях е с рана от прострелване в крака. На място е повикан екип на спешния център в Кюстендил, който е транспортирал мъжа в болницата в областния град. Той е афганистански гражданин в процедура за разглеждане на молба за статут, без опасност за живота.

Уведомени са окръжната прокуратура и дежурният следовател. Останалите 11 афганистанци са задържани. Установено е, че четирима от тях са в процедура на разглеждане на молби за статут, останалите нямат документи. Образувани са досъдебно производство за опит за незаконно извеждане на хора през границата и следствено дело по повод употребата на оръжие от служителя. Извършват се процесуално-следствени действия.

За периода от 6.00 часа на 3 юни до тази сутрин, на КПП на българо-турската граница са задържани двама души, заявили желанието се да получат убежище в България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.