Сводка за бежанците: 1/3 от кандидатите са задържани на граничните КПП

През периода от 6.00 часа на 27 юни до 6.00 часа на 30 юни на вход на държавната граница на Република България са задържани 64 души, 41 от тях на зелена българо-турската граница и 23-ма на граничните КПП. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, като се позовават на информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск

От МВР припомнят, че с цел противодействие на незаконната миграция, дирекция „Миграция“ е съсредоточила усилията си към ефективно изпълнение на процедурите по връщането. Вследствие на предприетите мерки по оптимизиране на връщането, дирекцията отчита увеличение на броя на изведените в изпълнение на принудителни административни мерки чужденци. Командированите служители с цел усилване охраната на държавната граница продължават да подпомагат охраната, да съпровождат задържани лица, да обработват документите и полицейската регистрация.

Продължава да работи кратък номер 1466 на трите мобилни оператора, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Европейската служба за подкрепа в областта на убежището предоставя експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.