Свиленски: В София от 10 години няма паркомясто, направено с парите от паркиране

В Столична община за последните 10 години няма нито едно изградено паркомясто с парите, събирани от паркиране, а 23 милиона лева всяка година се събират и потъват в покриване на разходи по други задължения, които са също така ангажимент на общината.  Това изтъкна в изказването си от пленарната трибуна депутатът от БСП Лява България Георги Свиленски по време на дебатите за поредните промени в Закона за движение по пътищата. Социалистите, също както и ПГ на Патриотичния фронт настояха в закона да се запише, че парите от паркиране в Синя и Зелена зона ще се събират от общински предприятия, а не от търговски дружества, каквото е предложението на вносителите от ГЕРБ.

Свиленски се аргументира и като се позова на становището на Сдружението на общините и Закона за публичните финанси, където е казано, че средствата, събирани от тази услуга трябва да постъпват в общинския бюджет и Общинският съвет е този, който трябва да разпореди начина и реда за тяхното постъпване.

„Колкото и да ни се обяснява, че цената за паркиране няма да поскъпне, когато това вече е основната дейност на едно търговско дружество, няма как това дружество да не формира печалба и няма как тези два лева да не станат два лева и пет стотинки”, категоричен бе социалистът. По думите му няма такава икономическа логика, според която да се извършва търговска дейност и да не се реализира печалба.

Относно размера на глобите за неправилно паркиране Свиленски заяви, че те трябва да бъдат определяни от съответните общински съвети, в зависимост от това какви условия за паркиране е предоставила общината на гражданите.Той предложи долната граница да бъде не 50, а 20 лв.

Мнозинството не прие предложението на депутата за спиране на рекета за задържане на автомобили чрез използване на скоби и паяци. То предвиждаше, когато даден водач няма необходимите средства да заплати на място санкциите, да му бъдат съставени фиш или акт и автомобилът да бъде освободен незабавно.

В крайна сметка промените в закона бяха гласувани такива, каквито бяха внесени от ГЕРБ с подкрепата на депутатите от РБ и ДПС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.