Световните лидери за “иранското споразумение”

Световни лидери приветстваха постигнатото днес споразумение за иранската ядрена програма, което отваря пътя към вдигането на санкциите срещу Иран.

В тържествено изявление в Белия дом, предавано пряко по телевизията, американският президент Барак Обама приветства постигнатото споразумение.

То “показва, че американската дипломация може да донесе реални и съществени промени”, каза Обама

Застанал до вицепрезидента Джо Байдън, той подчерта, че споразумението е основано не върху доверие, а върху механизъм за проверки. Обама подчерта, че споразумението е възможност, която си струва да бъде използвана.

Сделката отрязва всички пътища на Иран към ядрено оръжие, увери Обама. Той изтъкна, че ако не е било постигнато споразумението, шансовете за нова война в Близкия изток са щели да се увеличат.

Обама даде да се разбере, че САЩ оставят в сила санкциите, наложени на Иран за нарушаване на правата на човека.

Иранската държавна телевизия излъчи пряко речта на американския президент. Това се случва за втори път през последните 36 години.
През 1979 г. САЩ и Иран прекъснаха дипломатическите си отношения след Ислямската революция в Техеран.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери определи споразумението за ядрената програма на Иран като “добра сделка”.

Това е добра сделка за Близкия изток, увери Кери. Той призна, че икономическите санкции, които сега предстои да бъдат премахнати, са оказали сериозно въздействие върху народа на Иран. “Нашата разправия никога не е била с иранския народ”, каза той.

В същото време Кери предупреди да не се очаква, че ядреното споразумение ще доведе до бързо политическо сближаване между Иран и Запада. “Доверието никога не се изгражда за една нощ, то трябва да се гради с времето”, заяви държавният секретар.

Френският президент Франсоа Оланд приветства споразумението за иранската ядрена програма. То показва, че светът върви напред, каза Оланд в телевизионно интервю по случай националния празник на Франция, Деня на превземането на Бастилията, 14 юли. Той определи споразумението като много важно.

Оланд призова Иран да покаже готовност да помогне за уреждане на конфликта в Сирия.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази надежда споразумението да се превърне в нещо повече от всеобхватно решение на конфликта около иранската ядрена програма. Според него то може да стане голяма крачка към мир в Близкия изток.

“Не е изключено неговите противници да се опитат да торпилират реализирането му”, посочи Щайнмайер. Министърът изрази и убеденост, че споразумението усилва позициите на онези в Иран, които се обявяват за мирни отношения със съседите, защото гражданите на Ислямската република очакват нещо повече от военна риторика.

Британският външен министър Филип Хамънд също изрази надежда, че споразумението между Иран и шестте световни сили ща донесе промяна в отношенията на Техеран с неговите съседи и с международната общност изобщо.

Руският президент Владимир Путин заяви, че шестте сили, постигнали споразумение с Иран по ядрения въпрос, са направили категоричен избор в полза на стабилността и сътрудничеството. “Светът вече може да въздъхне с облекчение”, каза Путин, “Въпреки опитите за оправдаване на сценарии, основани на силата, преговарящите направиха твърд избор в полза на стабилността и сътрудничеството”. По думите му споразумението ще помогне на руско-иранското ядрено сътрудничество в гражданската област и ще съдейства за борбата с тероризма в Близкия изток.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази надежда САЩ да не разполагат система за противоракетна отбрана в Европа след сключването на споразумението с Иран. Лавров припомни, че американският президент Барак Обама е поел такъв ангажимент в Прага през 2009 г и, че САЩ аргументираха необходимостта от противоракетен щит в Европа със заплахата от изстрелване на ракети от държави като Иран.

Иранският президент Хасан Рохани направи изявление след постигането на споразумението

Ядреното споразумение разкрива нови хоризонти, заяви иранският президент Хасан Рохани в акаунта си в Туитър. Сега, когато тази ненужна криза намери решение, Иран и големите сили могат да се съсредоточат върху общите предизвикателства, написа в Туитър президентът, намеквайки за борбата срещу джихадистката групировка “Ислямска държава”.

“Аллах чу молитвите ни”, каза по-късно Рохани в реч по иранската държавна телевизия, няколко минути след като по нея бе излъчено пряко изявлението на американския президент Барак Обама по въпроса.

Иран никога не се е стремял да се сдобие с ядрено оръжие, увери неговият президент. Той подчерта, че днешният ден бележи началото на сътрудничество на страната му със света. Иран ще спазва споразумението, ако и другите страни се придържат към него, заяви Рохани и отбеляза, че Израел напразно се е опитвал да попречи на сключването на сделката.

Иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменей е поканил президента и министрите от неговото правителство да споделят трапезата му днес при вечерното прекъсване на постите за Рамазана, посочва ДПА. Смята се, че това е знак, че Хаменей подкрепя споразумението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече споразумението историческа грешка и се зарече да направи всичко, което може, за да възпре ядрените амбиции на Иран. “Пред Иран се отваря надежден път към създаване на ядрени оръжия. Много от ограниченията, които трябваше да му попречат да постигне това, ще бъдат премахнати”, каза той днес в началото на срещата си в Ерусалим с холандския външен министър Берт Кундерс. “Иран ще получи джакпот, кешов бонус от стотици милиарди долари, което ще му позволи да продължи агресията и терора си в региона и в света. Това е тежка грешка от исторически мащаб”, добави израелският премиер.

Скептично по отношение на споразумението се изказа и висш саудитски представител. Сключването на иранското ядрено споразумение със световните сили ще е щастлив ден, ако попречи на Техеран да се сдобие с ядрен арсенал, но споразумението може да се окаже лошо, ако позволи на Иран да причини опустошение в района, заяви неназованият саудитски представител. Иран дестабилизира целия Близък изток чрез действията си в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен и ако в споразумението са му направени отстъпки, районът ще стане по-опасен, допълнил източникът.

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви днес, че споразумението е “много позитивно развитие”, което може да деблокира инвестициите в Ислямската република. Турция е най-големият вносител на ирански газ. Вносът й от Иран е бил на стойност около 10 милиарда долара през 2014 г., а износът – на стойност около 4 милиарда долара.

Същевременно министърът на финансите Мехмет Шимшек заяви, че иранското ядрено споразумение е “голяма новина” за турската икономика, тъй като вероятно ще даде тласък на двустранната търговия. 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.